Studenters bakomliggande faktorer gällande konsumtion av hållbara livsmedel

Detta är en Kandidat-uppsats från Lunds universitet/Institutionen för tjänstevetenskap

Sammanfattning: Det är bevisat att en stor del av hushållens utsläpp är från matkonsumtionen och därmed grundas denna studie i ett samhällsproblem om hur matkonsumtionens skada på planeten kan minskas. Tidigare forskning har genom kvantitativa metoder identifierat motiv till eller från konsumtion av hållbara livsmedel men det saknas forskning för vad som ligger bakom dessa motiv. Syftet med denna studie är därmed att genom ett kvalitativt metodval skapa förståelse för bakomliggande faktorer för motiven att konsumera eller inte konsumera hållbara livsmedel. De bakomliggande faktorerna kommer även att anknytas till de tre hållbarhetsdimensionerna ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet samt granskas hur dessa främjas. Det kvalitativa metodvalet är i form av intervjuer och urvalet för studien är studenter mellan 21 och 24 år gamla. Det eftersom de är i den ålder vars generation anses ha störst hållbarhets intresse. Studenter lever dessutom på en begränsad inkomst och hållbara livsmedel kan ofta hävdas dyrare. För att skapa en förståelse till detta har den teoretiska referensramen theory of planned behaviour applicerats. Resultatet från denna studie visar att konsumenters kultur och familj skapar vanor och tillsammans med dess sociala liv påverkar det vad konsumenter ser som hållbara livsmedel. Faktorer såsom kunskap och inkomst visades även vara avgörande vid konsumtionsvalet. Sammantaget leder dessa bakomliggande faktorer till hur lätt eller svårt studenter anser det vara att konsumera hållbara livsmedel.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)