Undersökning av psykoedukativa interventioner för tonåringar i skolan – en litteraturstudie ur ett arbetsterapeutiskt perspektiv.

Detta är en Kandidat-uppsats från Lunds universitet/Institutionen för hälsovetenskaper; Lunds universitet/Hållbar vardag och hälsa i ett livsperspektiv

Sammanfattning: Bakgrund: Psykisk ohälsa bland unga är ett folkhälsoproblem med konsekvenser som kan följa individen under hela livsloppet. Vanliga följder av psykisk ohälsa bland unga är aktivitets- och delaktighetsinskränkning. Inom skolan finns förebyggande insatser, vilka främst består av psykoedukation, för att främja psykisk hälsa. Forskning är dock oklar kring om dessa insatser även har ett arbetsterapeutiskt perspektiv utifrån Hammells (2004) samt Wilcock och Hockings (2015) teori att göra, vara, tillhöra och att bli. Syfte: Att undersöka befintliga psykoedukativa interventioner för tonåringar i skolan ur ett arbetsterapeutiskt perspektiv. Metod: Uppsatsens design är en litteraturöversikt där sex artiklar analyserats utifrån en manifest innehållsanalys med deduktiv ansats. Resultat: Resultatet visade att komponenterna att göra, att tillhöra och att bli fanns återspeglade i majoriteten av artiklarna. Aspekten att vara var enbart belyst på ett tydligt sätt i en artikel. Att tillhöra betonas av såväl elever själva som interventionsledare som en av de viktigaste komponenterna för främjandet av psykisk hälsa för eleverna. Slutsats: Denna litteraturstudie har visat att interventioner med psykoedukation i skolan till viss del kan bidra till en ökad aktivitet och delaktighet hos ungdomar. Fler studier inom området är dock önskvärda.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)