Barns intressen som stöd för språkutvecklingen : En kvalitativ studie utifrån förskollärares erfarenheter av hur de organiserar lärmiljöer med hjälp av olika läromaterial för att främja barns språkutveckling.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Mälardalens universitet/Akademin för utbildning, kultur och kommunikation

Sammanfattning: Syftet med studien är att utifrån förskollärares beskrivna erfarenheter studera hur de organiserar lärmiljöer med hjälp av olika läromaterial för att främja barns språkutveckling. Vi genomförde 9 semistrukturerade intervjuer med yrkesverksamma förskollärare från olika förskolor. Studiens resultat synliggjorde att de flesta lärmiljöer och läromaterial i förskolan kan vara språkutvecklande. Det är hur förskollärarna organiserar den sociala lärmiljön som kan vara avgörande för barns språkutveckling. Studien synliggjorde också att förskollärare kan främja barns språkutveckling med hjälp av bildstöd, TAKK och dokumentation. Även placeringen av böcker och att utgå från barns intressen anses av förskollärare vara betydande för barns språkutveckling. Vår slutsats är att förskollärare anser att organiseringen av barns lärmiljö med varierande läromaterial främjar barns språkutveckling i förskolan. Lev Vygotskij´s sociokulturella perspektiv är utgångspunkten för analysen, där kommunikation och socialt samspel är centralt för barns språkutveckling.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)