Skillnader i odling av kall- respektive varmvattenfisk i RAS : en jämförande studie

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Sammanfattning: Anledningen till att studien gjordes är det ökande behovet av protein för humankonsumtion, i kombination med ett ökat antal tomma djurstallar. Studien tar upp RAS som är ett recirkulerande odlingssystem för fisk och passar bra inomhus. Eftersom vattnet renas och återanvänds är det ett system som inte kräver mer vattenresurser än nödvändigt. RAS är ett system som är anpassningsbart efter den fisk som produceras, då vattenmiljön kan styras. Vid fiskodling är det viktigt att ha koll på vilken miljö som passar fisken. De flesta fiskar klarar relativt stor temperaturvariation, men har ett smalare temperaturspektrum för optimal tillväxt. Syre är en mycket viktig faktor och måste finnas och oftast tillföras så att det finns tillgängligt syre i tillräcklig mängd för att fisken ska må bra. Studien jämför skillnader och likheter med att odla varm- respektive kallvattenfisk. Arterna som tas upp som exempel är niltilapia (Oreochromis niloticus) och röding (Salvelinus alpinus). Båda arterna är efterfrågade hos svenska konsumenter, men röding är något vanligare då den avlats i Sverige under längre tid. Röding har en högre slaktvikt än tilapia, men når den under längre uppfödningstid. Foderomvandlingsfaktorn är något bättre hos röding än tilapia. Tilapia är en omnivor fisk och har god tillväxt på ett helt vegetabiliskt foder. Röding är en karnivor fisk och ställer högre krav på fodrets proteininnehåll. Fiskarterna har generellt ganska lika preferenser när det kommer till vattenkvalité, förutom temperatur och syrehalt, där det är en markant skillnad. Niltilapa kräver varmt vatten, runt 30 C, för optimal tillväxt medan röding föredrar kallt vatten, runt 10 C. Avelsarbete finns hos båda arterna och har snabbt gjort stora skillnader inom produktionen. Både tilapia och röding har blivit billigare att producera och växer snabbare nu jämfört med tidigare generationer av arterna.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)