Kunskaper och erfarenheter kring råfoder hos djursjukhuspersonalen

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Clinical Sciences

Sammanfattning: Råfoder är en form av utfodring till både hund och katt som under senare år märkbart har ökat i trend. Utfodringsformen innebär att innehållet varken tillagas eller värme-behandlas innan det utfodras till djuren. Ämnet råfoder skapar diskussioner då både fördelar och nackdelar som uttrycks kring råfoder kan ha bristfällig evidens och vara av mer anekdotisk karaktär. Förespråkarna anser att råfoder är det mest naturliga fo-der en hund eller katt kan få och ett återkommande argument är hundens och vargens nära släktskap även om det finns studier som påvisar att deras respektive matsmältningssystem numera skiljer sig åt. Syftet med detta arbete var att undersöka vilka självupplevda kunskaper och erfarenheter som finns kring råfoder hos personal på två olika djursjukhus i Sverige ef-tersom nutrition är en viktig del av patienternas hälsa och därmed en stor del av djursjukvården. Kunskapsläget kan med fördel utredas då det är viktigt att personal på djursjukhus är uppdaterade kring olika utfodringsrutiner. Detta för att personalen enigt ska kunna ge professionella och evidensbaserade rekommendationer. Vidare undersöktes även skillnader mellan de olika yrkeskategorierna. Studien bestod av en enkätundersökning som skickades ut till de två djursjukhusen. En litteraturöversikt skrevs som komplement till studien. De vetenskapligt dokumenterade fördelar som finns kring råfoder är bland annat förbättrad munstatus samt potentiellt förändrad immunstatus. De vetenskapligt dokumenterade nackdelar som finns kring råfoder är bland annat innehåll av zoonotiska patogener, obalans i näringsämnen samt risk för främmande kroppar i gastrointestinalkanalen. För att kunna besvara enkäten behövde respondenterna känna till råfoder. Totalt analyserades 52 enkätsvar. Den största skillnaden mellan yrkesrollerna som kunde ses i enkätstudien var att de legitimerade veterinärerna, de legitimerade djursjukskö-tarna och övrig personal såg mer negativt på råfoder medan djurvårdarna var mer positivt inställda till råfoder. Djurvårdarna var den enda yrkesgrupp som var villiga att ge sina egna djur råfoder samt rekommendera råfoder till djurägarna. Alla yrkes-roller var överens om att de största riskerna med råfoder var kontamination med E. coli., Salmonella spp. etc. Resultat från enkäten visade att alla yrkesgrupperna ansåg att de har för lite kunskaper om råfoder, med undantag för gruppen övrig personal där sammansättningen var mer kluven. Hälften av den övriga personalen ansåg att de har tillräckliga kun-skaper kring råfoder, medan den andra hälften ansåg att de har otillräckliga kun-skaper. Erfarenheten var varierande, där majoriteten av djurvårdarna var mer positivt inställda till råfoder och resterande yrkesgrupper var mer kritiskt inställda.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)