Betydelsefull och levande läsning i förskolan : En studie om förskollärares upplevelser och erfarenheter av fysisk och digital barnlitteratur

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Malmö universitet/Institutionen för barndom, utbildning och samhälle (BUS)

Sammanfattning: Syftet med vår studie är att undersöka förskollärares erfarenheter och upplevelser av barns språkutveckling kopplat till digital och fysisk barnlitteratur samt hur dessa används som pedagogiskt verktyg. Det alltmer digitaliserade samhället formar hur vi lever vår vardag, både barn och vuxna. Efter den senaste revideringen av förskolans läroplan har digitalisering fått en helt ny betydelse i förskolan, vilket speglar förskollärares arbete med att träda detta i kraft. Genom kvalitativ- och kvantitativ metod har vi kunnat undersöka ämnet både på bredden och på djupet. Den insamlade empirin är satt i kontext till den sociokulturella teorin samt literacybegrepp för att underbygga analysen. För att kort sammanfatta slutsatsen av vår studie visade resultat att förskollärare använder läsverktygen på många olika sätt runt om i landet och att förskollärares syfte med aktiviteten är betydelsefull i valet av pedagogiskt verktyg för att främja barnens språkutveckling. Slutsatsen pekar på att många förskollärare upplever att valet av läsverktyg inte är avgörande för barnens språkutveckling, utan att det som är väsentligt är hur pedagogen använder sig av verktyget. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)