Att giöra et godt wijn : En arkivstudie om frukt-, bär- och växtviners historia i Sverige från år 1735-1865.

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Sammanfattning: Frukt-, bär- och växtviner är ett område som är svagt studerat i Sverige, i synnerhet från ett historiskt perspektiv. Denna uppsats studerar hur dessa viner utformats i handskrivna recept genom att ta reda på förekommande ingredienser, redskap, måttenheter och tillagningsmetoder från år 1735–1865, samt om en utveckling går att urskilja. 16 handskrivna recept har kategoriserats och analyserats i arkivstudien. Det framgår att måttenheterna skiljer sig helt från de måttenheterna som används i dagsläget. Lika så är det för en del av redskapen, där det även framgår att vissa av redskapen också hade en funktion som mätningsverktyg. Ingredienserna som användes till vinerna är inte främmande i dagsläget där både inhemska- och importvaror användes. Tillagningsmetoderna som förekommer i recepten är simpla och kortfattade. Resultatet visar att det finns utmärkande måttenheter, redskap, tillagningsmetoder och ingredienser för handskrivna recept men att dessa inte skiljer sig mycket åt mellan århundradena. Däremot är det intressant att se hur samhället, ekonomi, lagar och regleringar har påverkat framställningen av frukt-, bär- och växtviner.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)