Påverkan av lågkolhydratkost hos personer med typ 1-diabetes : En litteraturstudie

Detta är en Kandidat-uppsats från Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

Sammanfattning: Bakgrund: Diagnostiserade fall av personer med typ 1-diabetes ökar globalt och komplikationer kan uppstå i samband med sjukdomen. Lågkolhydratkost har visat sig vara en potentiell metod för att förbättra blodsockerreglering. Sjuksköterskor ansvarar för kostrådgivning och därav behövs mer kunskap om ämnet då det vetenskapliga underlaget är otillräckligt. Syfte: Uppsatsens syfte var att undersöka påverkan av lågkolhydratkost hos personer med typ 1-diabetes. Metod: En litteraturstudie av 10 vetenskapliga artiklar genomfördes med en induktiv ansats. Resultat: Följande huvudkategorier presenterades i studiens resultat: kroppsliga förändringar och upplevelser. Underkategorierna var: blodsocker, insulin, blodfetter, ketoner, vikt och BMI, vitalparametrar, positiva erfarenheter och utmaningar. Effekter av lågkolhydratkost varierade avseende blodsocker, insulin, blodfetter, vikt och blodtryck. BMI förbättrades, ketonnivåer höjdes och diabetes ketoacidos förekom i samband med lågkolhydratkost. Erfarenheter av lågkolhydratkost varierade. Konklusion: Sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter behöver information om lågkolhydratkost och typ 1-diabetes. På så sätt kan adekvat information, evidensbaserad vård och personcentrerad vård erbjudas till personer med typ 1- diabetes.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)