Sinnen i butikerna : En studie om hur butikschefer använder sig utav sinnen för att skapa upplevelse i butiken

Detta är en Kandidat-uppsats från Linnéuniversitetet/Institutionen för marknadsföring (MF)

Sammanfattning: Forskningsfrågor: Vilken är den teoretiska potentialen för sinnesmarknadsföring? Vilken är den subjektivt varsebliva potentialen bland butikschefer? Vilka är skillnaderna mellan den praktiska och teoretiska potentialen?Syfte: Syftet med uppsatsen är att beskriva butikschefers subjektiva perception av potential för sinnesmarknadsföring och analysera det med hjälp utav teoretisk potential för sinnesmarknadsföring för att se skillnaderna emellan, samt tillhandahålla rekommendationer för hur företag kan skapa sinnesupplevelser.Metod: Studien är gjord utav kvalitativmetod. Författarna har utfört intervjuer med fyra olika butikschefer inom livsmedelssektorn. Därefter har författarna analyserat datamaterialet med hjälp utav de utvalda teorierna.Slutsatser: De verktyg som används för att skapa upplevelse i den interiöra butiksmiljön är begränsad. I vissa fall blir den begränsad utav ekonomiska skäl och i andra fall utav andra aspekter. Slutsatsen blir att butikschefer inte använder sig utav sinnesmarknadsföring utan mer utav relationsmarknadsföring. Bland respondenternas svar gick det att uttolka att det handlade om att förmedla ”att vara en butik med låga priser” eller vara ”familjär” vilket kan tolkas mer som en känsla än upplevelse. Författarna anser att butikerna behöver skapa konkurrensfördelar genom att fokusera mer på att implementera större delar av den teoretiska perceptionsmodellen med att bland annat ta hänsyn till kundens omedvetna selektering och anpassa sortimentet och produktplaceringarna efter dessa principer.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)