Kan tillskott av pre-eller probiotika öka förekomsten av bifidobakterier hos personer med IBS som äter låg FODMAP-kost?

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Sammanfattning Titel: Kan tillskott av pre- eller probiotika öka förekomsten av bifidobakterier hos personer med IBS som äter låg FODMAP-kost? - En systematisk översikt. Författare: Maja Sandberg och Gabriella Jirner Handledare: Jenny van Odijk Examinator: Heléne Bertéus Forslund Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2021-04-01 Bakgrund: IBS är en vanlig funktionell sjukdom bland dagens befolkning. Ett av behandlingsalternativen vid IBS är låg FODMAP-kost. Låg FODMAP-kost har visats minska förekomsten av bifidobakterier i tarmen. Dessa bakterier är gynnsamma för hälsan. Tidigare studier har visat att tillskott av olika typer av pre- eller probiotika kan öka förekomsten av bifidobakterier. Syfte: Syftet är att undersöka om kosttillskott av pre- eller probiotika påverkar förekomsten av bifidobakterier hos personer med IBS som äter låg FODMAP-kost. Sökväg: Litteratursökningen gjordes i de två databaserna PubMed och Scopus. Sökord som användes var: IBS, tarmflora, bifidobakterier, FODMAP, pre- och probiotika samt synonymer till dessa termer. Urvalskriterier: Inklusionskriterier var: Humanstudier, RCT-studier, en vuxen population (18–65 år), IBS enligt ROME III eller IV kriterierna, interventionen skulle vara låg FODMAP-kost i kombination med antingen pre- eller probiotika som tillskott, interventionen skulle jämföras med placebo och effektmått skulle vara förändring av bifidobakteriernas förekomst. Exklusionskriterier var: Djurstudier, studier på andra språk än svenska och engelska, studier som behövde betalas för och sekundära analyser av tidigare redovisade resultat. Datainsamling och analys: En bred sökning gjordes med många söktermer följt av en mer specificerad sökning för att säkerställa att inga artiklar inom området uteblivit. Elva artiklar lästes i fulltext varav två slutligen inkluderades i denna systematiska översikt. Artiklarna granskades med SBU:s mall “Bedömning av randomiserade studier (effekt av att tilldelas en intervention (ITT))”. Det sammanvägda resultatet bedömdes med hjälp av GRADE. Resultat: De två inkluderade studierna bedömdes ha låg risk för bias. Den ena av dessa undersökte effekten av probiotika och den andra på effekten av prebiotika (B-GOS 1,4g) i kombination med låg FODMAP-kost. Den studie som undersökte effekt av probiotika visade att förekomsten av bifidobakterierna ökade jämfört med den population som endast åt låg FODMAP-kost. Detta uppnådde statistisk signifikans. Den studie som undersökte effekten av prebiotika B-GOS visade att förekomsten av bifidobakterierna minskade jämfört med den population som endast åt låg FODMAP-kost. Detta uppnådde inte statistisk signifikans. Slutsats: Det finns låg tillförlitlighet (++) för att tillskott med pre- eller probiotika i kombination med låg FODMAP-kost kan motverka den minskade förekomsten av bifidobakterier som kan förekomma vid låg FODMAP-kost. Det krävs fler studier på området.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)