Möjligheten att servera klimatsmart mat i skolmåltidsverksamheter : Ett case från Karlstad kommun

Detta är en Kandidat-uppsats från Karlstads universitet

Sammanfattning: Karlstad kommun har de senaste åren arbetat med projektet ”Klimatsmart mat” där kommunen fokuserat på hållbarhetsfrågor inom måltidsverksamheter i skolor. Konceptet One planet plate har testats för första gången i skolor och Karlstad kommun var först ut i Sverige att prova.  Det här är en kvalitativ studie som har genomförts via personliga intervjuer med fyra stycken kostansvariga på de skolor som var utvalda att delta i One planet platesamt kommunens koststrateg. Syftet med studien har varit att undersöka hur de utvalda skolorna upplever att konceptet har fungerat på deras arbetsplats samt vilka möjligheter och hinder de upplever att det klimatsmarta arbetet ger upphov till. Studien har visat att One planet platehar upplevts som ett konkret och enkelt verktyg för de kostansvariga att använda sig av. Det har dock tagit mycket tid och planering att skapa recept som håller sig inom gränsvärdet för koldioxidutsläpp. För att förbättra konceptet föreslås att måltiderna bör kombineras med pedagogisk undervisning angående matens klimatpåverkan för att skapa en bättre förståelse hos eleverna.  I det klimatsmarta arbetet har flera hinder och möjligheter beskrivits och de viktigaste handlar om ekonomiska förutsättningar och politikers makt att påverka. Även att erbjuda klimatsmart mat från tidig ålder har lyfts som betydande för att kunna förändra attityder och kunskap som skapar långsiktiga hållbara vanor.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)