Kan steviasötad dryck till fördel för sackarossötad dryck minska kortsiktigt energiintag och aptit hos normalviktiga vuxna?

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Sammanfattning Titel: “Kan steviasötad dryck till fördel för sackarossötad dryck minska kortsiktigt energiintag och aptit hos normalviktiga vuxna?” Författare: Linda Jakobsson och Lovisa Larsson Handledare: Jenny Van Odijk Examinator: Klara Sjögren Linje: Dietistprogrammet 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 21-05-31 Bakgrund Fetma och övervikt är ett ökande samhällsproblem. Utvecklingen beror delvis på levnadsvanor och ett för högt energiintag. Kosten har en viktig betydelse i att bibehålla en hälsosam vikt. Enligt Livsmedelsverket finns en rekommendation från 2012 att tillsatt socker i kosten bör begränsas till max 10% av det totala dagliga energiintaget. Stevia kan därav ersätta sackaros för att skapa sötma utan att bidra med energi. Syfte Syftet med detta arbete var att sammanställa forskning som undersöker om det växtbaserade, icke- energigivande sötningsmedlet stevia i dryck jämfört med sackaros har en reducerade påverkar på energiintag och aptit hos normalviktiga vuxna vid intag av en ad libitium lunch. Sökväg Databaserna Pubmed och Scopus användes vid litteratursökningen. Sökorden som applicerades var indelade i tre stycken sökblock där både MeSH-termer och fria sökord användes. Termerna i respektive sökblock var bland annat artificial sweetener, artificial sweetened beverage respektive appetite regulation. Urvalskriterier Inklusionskriterierna innefattade humanstudier och RCT- artiklar skrivna på engelska som studerade energiintag och aptitpåverkan under en specifik måltid. Exklusionskriterier innefattade personer under 18 år och djurstudier. Datainsamling och analys Litteratursökningen i Scopus och Pubmed gav totalt 269 träffar, tre av studierna valdes ut och kontrollerades avseende risk för bias med hjälp av SBUs mall “Bedömning av randomiserade studier (effekt av att tilldelas en intervention)”. En studie exkluderades då den inte var jämförbar med de andra två studierna. De två kvarstående studierna bedömdes genom SBU:s granskningsmall och med hjälp av GRADE. Resultat Ingen energireduktion noterades vid ad libitum lunchen efter intag av steviasötad dryck. Den ena studien visade på en signifikant aptitökning innan intag av lunchen hos deltagarna som tilldelats steviasötad dryck. Efter lunchen påvisades ingen skillnad i aptit mellan de som fick steviasötad dryck jämfört med sackarossötad dryck i någon av studierna. 3 Slutsats Det finns låg tillförlitlighet (++) till att steviasötad dryck kan minska kortsiktigt energiintag och aptit.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)