Branschriktlinjer ur olika perspektiv : en fallstudie om revidering av branschriktlinjer för kontroll av mjölkens kvalitet

Detta är en Magister-uppsats från SLU/Dept. of Energy and Technology

Sammanfattning: Betydande delar av den lagstiftning som livsmedelsföretagare har att förhålla sig till är målstyrd, vilket innebär att det för flera lagstiftningsområden finns en flexibilitet kring hur lagkraven ska uppnås. För att underlätta för företagare har flera branscher, bland annat mejeribranschen, tagit fram branschriktlinjer, där det beskrivs hur olika verksamheter kan arrangeras för att möta lagkraven. Denna studie utgjordes av ett praktiskt deltagande i ett projekt vid Lantbrukarnas Riksförbund för revidering av branschriktlinjer för kontroll av mjölkens kvalitet. Syftet med studien var att kartlägga vilka aktörer som deltog i arbetsprocessen samt att sammanställa ett utkast för reviderade branschriktlinjer. Studien innehöll även en frågeställning om huruvida branschriktlinjer bidrar till lagstiftningens mål om säkra livsmedel. Resultaten bygger på de observationer som gjordes genom deltagandet i revideringsprocessen samt fördjupande intervjuer med nyckelpersoner inom projektet. Totalt kunde sex olika aktörer identifieras och ett utkastet till reviderade branschriktlinjer sammanställdes utifrån instruktioner i ett informationsbrev från Livsmedelsverket. Utifrån resultaten konstaterades att branschriktlinjer väcker engagemang och skapar ett sammanhang där livsmedelslagstiftning kan diskuteras under öppna former. Branschriktlinjer kan bidra till produktion av säkra livsmedel förutsatt att de hålls uppdaterade och att innehållet införlivas i företagens verksamheter, men mer forskning behövs inom området.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)