FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR UNDERVISNING I HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP: UNDERVISNINGSSALENS UTFORMNING OCH UTRUSTNING : En enkätstudie bland verksamma lärare i Sverige

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Sammanfattning: Bakgrund Lärmiljön påverkar undervisning och lärande. Enligt Skollagen ska det i skolan finnas de lokaler och den utrustning som behövs för att nå utbildningens syfte. Hem- och konsumentkunskap (HKK) har specifika lokal- och utrustningsbehov för att kunna nå lärandemålen. Förutsättningar för HKK-undervisning gällande lärmiljön varierar mycket mellan olika skolor. Syfte Syftet var att undersöka vilka förutsättningar det finns för att undervisa i HKK utifrån salens utformning och utrustning.  Metod En webbenkätundersökning genomfördes under höstterminen 2022 bland HKK-lärare i Sverige. Chi-två test genomfördes för att undersöka skillnader mellan olika skolors storlek, med signifikansnivå p <0,05.  Resultat Av 154 deltagare hade 96 % en HKK-sal med minst fyra köksenheter där elever jobbade främst i par och 97 % hade tillgång till tavla/whiteboard och projektor. Mindre än hälften kunde använda dessa samtidigt. Teoriundervisning genomfördes främst vid matplatsen. Deltagare från mindre skolor uttryckte oftare renoveringsbehov och missnöje gällande HKK-salen än övriga.  Slutsats Studien påvisar variation gällande förutsättningar för undervisning utifrån HKK-salens utformning och utrustning. Detta påverkar undervisningens likvärdighet och kan bero på skolans decentralisering. Förutsättningarna var ofta bättre för praktisk undervisning än för teoriundervisning, vilket indikerar att HKK-salar inte har förändrats utifrån lärandemål i nya läroplaner. Möbleringen för teoriundervisningen behöver förändras då den inte ger rätt premisser varken för lärare eller elever. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)