The impact of oral microbiota and other factors on taste perception

Detta är en Kandidat-uppsats från Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknik

Sammanfattning: En mängd olika faktorer har visat sig påverka smakperceptionen. Ålder, fetma och den mikrobiellamiljön i munhålan är bara några exempel på omständigheter som kan resultera i smak-skillnader.Denna litteraturstudie syftar till att översiktligt granska de mekanismer som är involverade i munnenssmakuppfattning samt andra smakpåverkande faktorer såsom sjukdomar, kostvanor och oralametaboliter för att sedan utvärdera om samband existerar mellan dessa. Metabolismen som utförs avmikrober i saliv och tungfilm diskuteras också som potentiella variabler i smakuppfattningen, baseratpå att en adaption (smak-anpassning) i munhålan kan orsaka lägre detektionströsklar. Studienpresenterar smakförstärkarna miraculin och curculin, då dessa har en förmåga att förstärka sötasmaker genom modulering av smakreceptorerna. Alla dessa processer i munhålan är avgörande för attförstå komplexiteten i individers smakuppfattning. Den mikrobiella aktiviteten i munnen tyckspåverka smakperceptionen, därför uppmuntras ytterligare studier kring oral mikroflora och smak föratt vidare utvärdera dess korrelation. Insamlad information kan vara av relevans för biotekniskaändamål eller sensoriska tester.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)