Gynnsamma måltidssituationer : För personer med demenssjukdom

Detta är en M1-uppsats från Mälardalens högskola/Akademin för hälsa, vård och välfärd

Författare: Jenny Rey; Lingsarve Kajsa; [2019]

Nyckelord: Demens; miljöstimulering; måltid;

Sammanfattning: SAMMANFATTNING Bakgrund: Tidigare forskning visar att viktminskning är ett problem hos personer med demenssjukdom på särskilt boende och många lider av undernäring. Närstående uttrycker en osäkerhet att hantera personer med demenssjukdom under måltidssituationerna. Denna osäkerhet kunde uttrycka sig under måltidssituationer i hur det skulle stötta personer med demenssjukdom. Personer med demenssjukdom fick ibland en känsla av skam när det tappade förmågor, detta kunde medföra att det nekade hjälp från närstående.  Syfte: Att få en överblick hur vårdpersonalen främjar en gynnsam måltidssituation för personer med demenssjukdom. Metod: En litteraturöversikt genomfördes utifrån tio vårdvetenskapliga studier. Resultat: I resultatet framkommer fyra teman. Första temat fokuserar på miljöns betydelse och hur miljöstimulering kan ha en positiv effekt på personer med demenssjukdom under måltidssituationer. Nästa tema handlar om att vårdpersonalen upprätthåller självständighet och autonomi under måltidssituationer. Tema tre beskriver kulturens betydelse vid servering av traditionell mat. Tema fyra lyfter behovet av kunskapsutbyte och reflektion mellan vårdpersonal. Slutsats: Måltidssituationer gynnas då vårdpersonalen individualiserar hjälpen utifrån personer med demenssjukdoms behov samt att relevant stöttning ges från vårdpersonalen. Nyckelord: Demens, miljöstimulering, måltid

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)