Salmonella och verotoxinproducerande E. coli i färdigsallader

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Horticulture (until 121231)

Sammanfattning: Färdigsallader är en produktgrupp som blir allt mer populär. Dessvärre har det på senare år förekommit ett antal utbrott där människor har smittats av tarmbakterier som Salmonella och verotoxinproducerande Escherichia coli i olika ouppvärmda produkter som till exempel böngroddar från Tyskland. I denna litteraturstudie undersöks vilka patotyper av E. coli och Salmonella som kan infektera människor och hur detta kan gå till. Det ges förslag för att minska smittspridningen. Särskilt fokus ges E. coli-patotyper som tillverkar verotoxiner eftersom dessa ger allvarliga symptom hos människor. De vanligaste verotoxinproducerande E. coli- och Salmonella-serovararna som finns på sallader identifieras också. Slutsatserna är att hygien under hela produktionskedjan är av största vikt men att det är efter skörd som den största spridningen sker. Riskfaktorer som tillsats av animaliska produkter, och förslag på hur dessa risker kan minimeras, diskuteras.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)