Sökning: "mättat fett"

Visar resultat 21 - 25 av 49 uppsatser innehållade orden mättat fett.

  1. 21. Energi och näringsintag hos studenter på handelshögskolan vid Umeå universitet : En tredagars kostregistrering

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Sara Enström; Therese Lundell; [2015]
    Nyckelord :Kostregistrering; Näringsintag; D- vitamin; Fettkvalitet; Folat; Fibrer; Järn; Protein;

    Sammanfattning : Bakgrund Intaget av mättat fett är högt hos Sveriges befolkning och intaget av fibrer, järn och D-vitamin har minskat på senare tid. Kostvanor och livsstil påverkar hälsan och risken att drabbas av folkhälsosjukdomarna; hjärtkärlsjukdom, diabetes, benskörhet, metabola syndromet och cancer. LÄS MER

  2. 22. Smör, olja eller margarin?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Katarina Wallin; [2014-06-26]
    Nyckelord :Hem- och konsumentkunskap; lärarroll; matfett; hälsa; ekonomi; miljö;

    Sammanfattning : Debatten om matfett är ständigt aktuell och i stort sett dagligen så matas vi med olika aktörers åsikter om vilket fett som är att föredra. Ska vi äta omättat eller mättat fett? Vilket matfett är det mest hälsosamma? Fokus i denna studie har varit att synliggöra den professionella pedagogens förhållningssätt till matfett och vilka olika strategier som lärare i hem- och konsumentkunskap har använt sig av i sin undervisning relaterat till matfett. LÄS MER

  3. 23. Bönor i skolmaten : en pilotstudie i att öka konsumtionen av baljväxter i grundskolan

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Sektionen för lärande och miljö

    Författare :David Göransson; Emma Lundström; [2014]
    Nyckelord :food habits; survey; experiment; health; enviroment; elementary school; matvanor; enkät; experiment; hälsa; miljö; grundskola;

    Sammanfattning : Bönor har visats ha många hälsofrämjande egenskaper, bland annat en fördelaktig fördelning av makronutrienter och vatten, ett lågt kaloriinnehåll, låg fetthalt, långsamma kolhydrater och viktiga mineraler. Samtidigt vill Livsmedelsverket rekommendera en fyrdubbling av intaget av baljväxter hos det svenska folket. LÄS MER

  4. 24. Planering av LCHF- och NNR-kost : Samt en undersökning om unga kvinnors erfarenheter av populärdieter

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Emma Gustavsson; Linnea Johansson; [2014]
    Nyckelord :LCHF NNR;

    Sammanfattning : Bakgrund Idag är LCHF (Low-carbohydrate High-fat) en populär diet. Forskningen som finns inom området fokuserar mycket på viktnedgång. Därför är det intressant att undersöka kosten genom att analysera dess sammansättning och jämföra med rekommendationerna enligt Nordiska näringsrekommendationer (NNR). LÄS MER

  5. 25. Att servera en näringsriktig måltid i skolan - med focus på mjölkprodukter

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Food Science

    Författare :Lisa Skogsberg; [2014]
    Nyckelord :grundskola; skolmat; offentlig måltid; näringsriktig; mjölk;

    Sammanfattning : Enligt den svenska skollagen (SFS 2010:800) har elever i skolan rätt till näringsriktiga skolmåltider. I lagtexten saknas förklaring om vad den näringsriktiga måltiden innebär, men regeringen hänvisar till de svenska näringsrekommendationerna som utgångspunkt. LÄS MER