Sökning: "matvanor"

Visar resultat 26 - 30 av 469 uppsatser innehållade ordet matvanor.

  1. 26. En kvantitativ analys av matkassemåltiders näringsinnehål

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Rebecka Andersson; Freja Karlsson; Stina Thulin; [2022-06-28]
    Nyckelord :blandkost; lakto-ovo-vegetarisk kost; makronutrienter; matkassar; mikronutrienter; näring;

    Sammanfattning : Antalet vegetarianer ökar i Sverige vilket bidrar till en ökad risk för brister av vissa näringsämnen. I resten av befolkningen finns det andra risker och våra matvanor når inte upp till de rekommendationer som finns. LÄS MER

  2. 27. Kvinnors upplevelser och tankar kring medveten närvaro

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Elina Amby; Linn Södervall; [2022-06-28]
    Nyckelord :mindfulness; stress; kvinnor; mindful eating; stressreducerande;

    Sammanfattning : Forskning visar på att stress kan medföra försämrade levnadsvanor både generellt och kopplat till kost. Medveten närvaro har visat sig kunna främja positiva matvanor och har visat sig ha en stressreducerande effekt. LÄS MER

  3. 28. En ny profession inom Folktandvården? Hälsopromotörers upplevelser av hälsosamtal med familjer i ett pilotprojekt

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Julia Donaldson; Ida Erlandsson; Catrin Marklund; [2022-06-28]
    Nyckelord :beteendeförändring; familjer; hälsolitteracitet; hälsopromotör; jämlik hälsa; munhälsa; tandvård;

    Sammanfattning : Hälsan är ojämnt fördelat i samhället. Barn till föräldrar med lägre socioekonomisk bakgrund har en högre risk att drabbas av karies och få negativa konsekvenser som påverkar deras vardag än barn till föräldrar med högre socioekonomisk bakgrund. LÄS MER

  4. 29. Känsla av sammanhang, attityder till hälsosamma matvanor och matvanor : En enkätundersökning bland arbetslösa

    Kandidat-uppsats, Mittuniversitetet/Institutionen för hälsovetenskaper (HOV)

    Författare :Hannah Fredriksson; [2022]
    Nyckelord :attitydförändring; beteendeförändring; folksjukdomar; KASAM;

    Sammanfattning : Bakgrund: Arbetslöshet kan leda till ohälsa och är en riskfaktor för felnäring. Hälsofrämjande faktorer så som stark känsla av sammanhang och hälsosamma matvanor kan förebygga folksjukdomar och förbättra hälsan. Det är viktigt att identifiera faktorer som kan påverka matvanor för att främja arbetslösas hälsa. LÄS MER

  5. 30. Sambandet mellan matvanor och ångest : En systematiskt genomförd litteraturstudie

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Högskolan i Gävle/Avdelningen för vårdvetenskap

    Författare :Ann-Sofi Johansson; Marie Lundholm; [2022]
    Nyckelord :Kost; ångest; ångestsyndrom; ätbeteende;

    Sammanfattning : .... LÄS MER