Sökning: "Hållbara skolmåltider"

Visar resultat 1 - 5 av 7 uppsatser innehållade orden Hållbara skolmåltider.

  1. 1. ”Maten måste hamna i magen”- Att komponera hållbara måltider i skolan : En kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Moa Haglund; Alva Lindberg; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning Introduktion Skolmåltiden är en viktig resurs för att främja hållbara matvanor och bidra till en hållbar utveckling. Arbetet med att komponera skolmåltider innefattar aspekter såsom ekonomi, näringsriktighet och klimatavtryck. LÄS MER

  2. 2. Vad gör ett hållbarhetsarbete framgångsrikt? : Fallstudie över fem kommuner med ett framgångsrikt arbete med hållbara måltider

    Kandidat-uppsats, Linköpings universitet/Tema Miljöförändring

    Författare :Josefin Hoffrén; Patricia Olsson; [2022]
    Nyckelord :Hållbara skolmåltider; framgångsrikt; kommun; kommunala förutsättningar.;

    Sammanfattning : This study is based on results from a qualitative interview study of five municipalities in Sweden that have a successful work with sustainable meals in the municipal school. The aim of the study is to identify what the interviewees and research consider to be success factors for sustainability work. LÄS MER

  3. 3. Digital nudging: en strategi för minskat matsvinn och hållbara matval vid skolmåltider

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för informatik

    Författare :Elin Andersson; Mathilda Schütt; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Digitalizations progression have created new possibilities to work with sustainability questions which is one of many challenges for today’s society. Food waste and food choices are a big part of sustainability and are affected by human behavior. One way to work with human behavior is through digital nudging. LÄS MER

  4. 4. Hållbara skolmåltider : En enkätstudie om hur Sveriges kommuner arbetar med inköp och servering av hållbara livsmedel

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sofia Karlsson Göransson; Johanna Sandström; [2021]
    Nyckelord :Kvantitativ studie; Sverige; Kommuner; Skolmat; Hållbarhet;

    Sammanfattning : Bakgrund Cirka 20–30% av de globala utsläppen av växthusgaser kommer från livsmedelssektorn. I dagsläget serveras två miljoner måltider inom skola och förskola dagligen. Det finns stora möjligheter att reducera växthusgasutsläppen med hjälp av hållbara skolmåltider. LÄS MER

  5. 5. Hur kommuniceras den hållbara skolmåltiden?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Denise Odhner; Linda Trieu; [2020-08-05]
    Nyckelord :Grundskolebarn; hållbara måltider; skolmåltider; sociala medier;

    Sammanfattning : Varje dag lagas och serveras omkring 1,3 miljoner skolmåltider vilket gör att barnens och ungdomarnas förhållningssätt till mat och näring spelar en viktig roll för hälsa och utveckling. Genom att påverka barns och ungdomars konsumtionsval i riktning mot mindre rött kött, mer fisk, frukt och grönsaker kan det bidra till en mer hållbar livsmedelskonsumtion. LÄS MER