Sökning: "kadmium i grönsaker"

Visar resultat 1 - 5 av 6 uppsatser innehållade orden kadmium i grönsaker.

  1. 1. Variation i grönsakers metallupptag : biokoncentrationsfaktorer för kadmium, bly och arsenik från litteraturen och Glasriket jämfört med Naturvårdsverkets generella värden

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för biologi och miljö (BOM)

    Författare :Lisa Lindgren; [2014]
    Nyckelord :metallupptag; kadmium; bly; arsenik; sallad; potatis;

    Sammanfattning : Kadmium, bly och arsenik är ur hälsosynpunkt de mest kritiska metall(oid)erna i Glasriket och på många andra förorenade områden. Konsumtion av grönsaker som odlas på förorenad mark kan utgöra en hälsorisk eftersom växter tar upp föroreningar. Upptag i grönsaker sker främst från porvattnet via rötterna. LÄS MER

  2. 2. Allmänhetens riskperception och informationsbehov gällande förorenade glasbruksområden i Småland

    Magister-uppsats, Institutionen för biologi och miljö (BOM)

    Författare :Sofia Nyholm; [2014]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sedan 1700-talet har glastillverkning haft en mycket central roll i samhällsutvecklingen i Kalmar och Kronobergs län. Glasbruksverksamhet förknippas med en omfattande föroreningsproblematik. Uppskattningsvis finns det 290 000 m3 jordmassor förorenade av tungmetaller som bly, arsenik och kadmium vilka härrör från glasbrukens verksamhet. LÄS MER

  3. 3. Hälsobaserade riktvärden för arsenik, bly och kadmium på förorenad mark : En undersökning av riktvärdenas känslighet för val av toxikologiska gränsvärden (TGV)

    Magister-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för biologi och miljö (BOM)

    Författare :Niklas Karlsson; [2014]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Länsstyrelsen och Naturvårdsverket arbetar tillsammans med att inventera och sanera förorenade områden. För att kunna ta reda på vilka risker ett förorenat område har på människors hälsa och miljö görs en riskbedömning. LÄS MER

  4. 4. Jämförelse av konsumtions- och intagsdata mellan Matkorgen 2010 och Riksmaten 2010-11 : exempel på några näringsämnen och toxiska metaller

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Food Science

    Författare :Lisa Germundsson; [2013]
    Nyckelord :Livsmedelskonsumtion; intag; näringsämnen; toxiska metaller; Matkorgen 2010; Riksmaten 2010-11;

    Sammanfattning : Intresset för människans matvanor har varit stort sedan lång tid tillbaka. Matvaneundersökningar görs för att utvärdera huruvida människorna i en befolkning får sitt närings- och energibehov tillfredsställt. LÄS MER

  5. 5. Kadmium i livsmedel : en sammanfattning för odlare av ätliga trädgårdsprodukter

    M1-uppsats, SLU/Horticulture (until 121231)

    Författare :Nina Magnusson; [2010]
    Nyckelord :kadmium; livsmedel; tungmetaller; ätliga trädgårdsprodukter; kadmium i grönsaker; råd till odlare;

    Sammanfattning : Kadmium (Cd) är en tungmetall som förekommer naturligt i berggrunden, men människans utbredda användning av ämnet har lett till en omfattande spridning i vår omgivning. Ett tecken på detta är de ökade kadmiumhalterna i åkermark och livsmedel som observerats under det senaste århundradet. LÄS MER