Sökning: "processade livsmedel"

Visar resultat 1 - 5 av 8 uppsatser innehållade orden processade livsmedel.

  1. 1. Uppfattningar om hälsosamma matvanor och Livsmedelsverkets kostråd i relation till de egna vanorna hos personer uppväxta i Brasilien boendes i Sverige : En kvalitativ studie

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Emma Eriksson; Silva Amorim Gabriela; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Forskning visar att migration till höginkomstländer ökar risken för folkhälsosjukdomar. En viktig aspekt är övergången från en hög andel färska råvaror till en matmarknad med stort utbud av processade livsmedel. LÄS MER

  2. 2. Nyckeln till fibrer : texturbildning i växtbaserade köttanaloger

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Hedvig Bergsten; [2021]
    Nyckelord :växtbaserade köttanaloger; fiberformation; proteininnehåll; extrudering; shear cell technology; mykoprotein; spinning-system; 3D-printin; proteinskifte;

    Sammanfattning : Marknaden för växtbaserade köttalternativ är hetare än någonsin och lockar till sig allt fler konsumenter. I takt med att köttkonsumtion alltmer pekas ut som en stor klimatbov och generellt diskuteras i negativa ordalag har intresset för köttanaloger ökat kraftigt. LÄS MER

  3. 3. How different fractions of soluble ß-glucans from oats affect staling of high oat flour containing breads

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Martin Jönsson; [2020]
    Nyckelord :ß-glucan; PromOat; Oat bread; Bread; Storage study; Food engineering; Livsmedelsteknik; Agriculture and Food Sciences; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Introduction. Bread is one of the most consumed foods in the world today. It is also the cause for major food waste streams. Most breads have turned into high glycaemic index products with low nutritional value. LÄS MER

  4. 4. Skiljer sig bromelainaktiviteten i färsk ananas jämfört med processade ananasprodukter?

    M1-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master); Lunds universitet/Livsmedelteknisk högskoleutbildning - YTH

    Författare :Maria Häggström; Jimmy Lodel; [2019]
    Nyckelord :Bromelain; enzym; antiinflammatoriskt; enzyme; anti-inflammatory; livsmedelsteknik; Chemistry;

    Sammanfattning : Enligt studier har ananasens enzym bromelain en positiv effekt på hälsan, exempelvis anticancereffekt samt en gynnsam verkan för matsmältningen. Bromelain har även visat sig vara inflammationsdämpande samt att det ökar proteinupptaget hos äldre. LÄS MER

  5. 5. Dietary intake estimations of phosphorus : based on Swedish Market basket data 1999-2015

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Karolina Andersson; [2018]
    Nyckelord :phosphorus intake; Market basket study; calcium to phosphorus ratio; in-organic phosphorus; additives;

    Sammanfattning : Concerns regarding excessive phosphorus intake has been raised in the USA due to an increased usage of phosphorus containing additives in the food industry. Phospho-rus containing additives (inorganic phosphorus) are for example found in processed meat and cola-flavoured soft drinks. LÄS MER