Matvanor hos familjer där barnet har typ 1 diabetes

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Då ett barn drabbas av en sjukdom som diabetes berör detta oftast hela familjen. Förändringar kan ske både i livsstil och kosthållning, men inte enbart för diabetikern utan även för den övriga familjen. Syftet med denna undersökning var att ta reda på hur matvanor såg ut i familjer där barnet hade typ 1 diabetes och hur kostbehandlingen av diabetes inverkade på familjen. Med vetskap om familjens matvanor undersöktes även om dessa skiljde sig från Medelsvenssons matvanor. För att genomföra undersökningen användes två kvantitativa metoder, enkät och matdagbok. Totalt medverkade 22 familjer med barn som hade typ 1 diabetes. I enkätundersökningen deltog sammanlagt 80 personer varav 62 personer fyllde i matdagboken. I resultatet framgick det att mammorna var de som hade huvudansvaret för maten och det var främst hemlagad mat som förekom i familjerna. Vid val av mat var de viktigaste faktorerna näringsriktigt/ hälsosamt, gott/ smakrikt och varierat. Mammorna och diabetikerna hade en liknande måltidsordning och åt oftare än vad papporna och syskonen gjorde. De flesta familjemedlemmar åt samma sorts mat vid gemensamma måltider och majoriteten anpassade maten efter diabetikern. Merparten av mammorna, papporna och diabetikerna åt enligt rekommendationerna och nästan alla ansåg att maten hade mycket eller ganska stor betydelse för behandlingen av diabetes. Man kan dra slutsatsen att familjerna i denna studie faktiskt anpassade sina matvanor efter barnet med typ 1 diabetes och att familjen hade en medvetenhet om matens betydelse vid diabetes. Familjerna åt även fler gånger per dag än vad Medelsvenssons gjorde.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)