Effekt av naturligt förekommande beta-glukan hos vuxna med hyperkolesterolemi – en systematisk översiktsartikel med fokus på livsmedel i Svensk handel.

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Författare: Ida Edman Hellberg; Frida Hansson; [2014-06-30]

Nyckelord: beta-glukan; hyperkolesterolemi; vuxna;

Sammanfattning: Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Effekt av naturligt förekommande beta-glukan hos vuxna med hyperkolesterolemi – en systematisk översiktsartikel med fokus på livsmedel i Svensk handel. Författare: Ida Edman Hellberg, Frida Hansson Handledare: Mette Axelsen Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete, 15 hp Datum: 2014-04-01 Bakgrund EFSA skriver 2010 att det finns goda bevis för att ett intag på minst tre gram beta-glukan/dag från havre, som del av en hälsosam kost, har en positiv effekt på totalkolesterol och LDL. Syfte Undersöka om det finns underlag för primärbehandling av livsstilsbetingad hyperkolesterolemi med livsmedel naturligt innehållande beta-glukan. Sökväg I februari 2014 söktes artiklar systematiskt i databaserna Scopus och PubMed. Cholesterol level, beta-glucan, hypercholesterolemia, oat och barley var de sökord som användes. Urvalskriterier Artiklar skrivna på svenska och engelska som var RCT: er gjorda på i övrigt friska vuxna människor med hyperkolesterolemi (totalkolesterol > 5,0 mmol/L) inkluderades. Studierna skulle använda sig av naturligt förekommande beta-glukan i livsmedel, det skulle finnas ett livsmedel motsvarande interventionsprodukten i svenska livsmedelsaffärer, kontrollgruppen skulle få en placeboprodukt och studiedeltagarna fick inte ha lipidsänkande läkemedelsbehandling. Utfallsmåtten var totalkolesterol, LDL och HDL. Datainsamling och analys Fyra artiklar mötte kriterierna och inkluderades. Deras kvalitet granskades med hjälp av SBU:s ”Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier”. Artiklarna bedömdes ha studiekvalitet ”medelhög-hög” eller ”hög”. Överförbarheten mellan studierna granskades med hjälp av mallen ”Sammanfattande evidensformulär” från Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet. Artiklarna fick evidensstyrka ”måttlig +++” på samtliga effektmått. Resultat 467 deltagare uppdelade på fyra studier från Sverige, Kina, USA och Australien. Utöver interventionen gavs i tre studier lokala kostråd som vid behandling av hyperkolesterolemi. Tre studier hade en parallell design varav en var Intention to treat. Den fjärde var en crossover, med en wash-out lika lång som interventionstiden. Tre av fyra artiklar visade signifikant skillnad i sänkning på totalkolesterol med 3-6 % och 5-8 % sänkning i LDL. Endast en studie visade signifikant skillnad i HDL, där interventionsgruppens sänkning var lägre. Slutsats Vid behandling med krossade havregryn, havregryn, havredryck, och Cheerios (havre) ger 2,3-3,8g naturligt beta-glukan/dag reducerande effekt på totalkolesterol med 3-6 % och 5-8 % på LDL vid hyperkolesterolemi. (Evidensstyrka måttlig) Effekten av beta-glukan varierar beroende på molekylmassa och löslighet och mer forskning behövs för att kunna uttala sig om andra livsmedel än dem som ingår i denna översiktsartikel.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)