Förskollärares uppfattningar av kostrelaterad pedagogik : Matnyttiga insikter för kunskapsförmedlande aktörer.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Karlstads universitet

Sammanfattning: I svenska förskolor erbjuds samtliga barn näringsriktiga måltider. Huruvida barnen äter dessa måltider är dessvärre inte en självklarhet och ännu mindre självklart är förkolärares förmåga att stötta barnen i kostrelaterade utmaningar. Myndigheter har samlat information om metoder och tagit fram riktlinjer för att stötta förskollärare i detta uppdrag. Huruvida förskollärare får till sig denna information förefaller dock oklart. Syftet med denna studie är att synliggöra förskollärares uppfattningar av arbetet med kostrelaterad pedagogik. Fyra semistrukturerade intervjuer hölls och analyserades sedan via en kvalitativ innehållsanalys. Resultatet tolkades sedan genom det teoretiska ramverket kunskapssociologi för att belysa samband mellan olika aktörers påverkan på det praktiska arbetet. Resultatet visade att trots att förskollärare använder vissa tekniker för att stötta barns kosthållning, görs detta inte utifrån ett forskningsbaserat arbetssätt. Information verkar inte nå förskollärarna enligt någon typ av systematik och förskollärare upplever kostrelaterade direktiv som otydliga. Detta leder till stora variationer i förskollärarnas upplevda förmåga att stötta barnen i kostrelaterade utmaningar.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)