Designelement och märkningar inom kökssektionen : EN STUDIE AV KÖKETS FÖRBRUKNINGSVAROR KOPPLAT TILL HÅLLBAR KONSUMTION OCH PRODUKTION

Detta är en Kandidat-uppsats från Mittuniversitetet/Institutionen för naturvetenskap, design och hållbar utveckling (2023-)

Sammanfattning: Plastprodukter är ett stort miljöproblem, där en stor mängd fortfarande finns kvar i naturen och kan skada både marina djur och hela ekosystem. Kemikalier och tillsatser i plastmaterial utgör potentiella risker för både miljön och vår hälsa. Aluminiumfolie är ett förpackningsmaterial som kräver mycket energi och skapar onödigt avfall när det endast används en gång. Aluminiumfolie kan även läcka ut i maten och orsaka hälsoproblem. Bakplåtspapper innehåller farliga kemikalier som kan vara skadliga för hälsan och miljön. Syftet med denna uppsats att undersöka den grafiska designen på aluminiumfolie, bakplåtspapper och plastfolie förpackningar och märkningar med avseende på hållbarhet kopplat till prisklass. En kvantitativ innehållsanalysmetod användes för att undersöka ett totalurval av förpackningsdata (Esaiasson et al., 2017). Resultaten visar att glass- and fork symbolen är den vanligaste märkningen på förpackningarna tillsammans med hög mättnad och 3-4 färger, sans-serif typsnitt används på alla förpackningar.  Under mitt examensprojekt har jag skapat företaget Hajv, som fokuserar på att främja ett hållbarare kök genom att erbjuda bivaxprodukter som ersättning för aluminiumfolie, bakplåtspapper och plastfolie. Mitt ursprungliga mål var att utveckla helt nya produkter för att ersätta icke-hållbara alternativ i köket, men jag fokuserade sedan på att vidareutveckla bivaxdukar till en rad olika användningsområden. Genom Hajv sprider jag också medvetenhet om binas situation i världen. Jag har utgått ifrån FN:s hållbarhetsmål nummer 12 och 13, som fokuserar på ansvarsfull konsumtion och produktion samt att bekämpa klimatförändringarna. Genom att erbjuda bivaxprodukter som alternativ till engångsartiklar i köket bidrar Hajv till minskad avfallsmängd och minskad användning av icke-förnybara resurser. Dessutom minskar vi klimatpåverkan genom att främja återanvändning och en hållbar livsstil. Hajv strävar efter att främja en hållbar och medveten konsumtion genom att erbjuda innovativa och miljövänliga produkter. Genom att engagera och informera kunder om binas viktiga roll i ekosystemet, hoppas vi kunna bidra till en positiv förändring mot ett mer hållbart kök och en mer hållbar värld.      

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)