"Only when it's -15 degrees outside and I'm on my bike do I compare myself to Swedish people." En kvalitativ studie om utrikesfödda matbud och deras uppfattningar om sin arbetssituation.

Detta är en Kandidat-uppsats från Lunds universitet/Sociologi

Sammanfattning: Denna studie ämnar undersöka matbud från ett av de största matbudsföretagen i Sverige. Deras uppfattningar om sitt arbete, deras identitet och synen på det egna arbetets uppfattade status i samhället. Med hjälp av kvalitativa intervjuer med fyra matbudsarbetare från ett av det största matbudsföretaget i Sverige undersöktes tre huvudteman: uppfattning om den egna arbetssituationen, Vilka referensgrupper det hänvisar till och yrkets uppfattade status i samhället. Studiens syfte är att ge en nyanserad bild av hur matbuden reflekterar kring sitt arbete och undersöka vilka referensramar som matbuden själva använder när dem reflektera kring sig själva, sin yrkesidentitet och sin arbetssituation. För att besvara syftet använder jag följande forskningsfrågor: - Vilka uppfattningar har matbuden om sin arbetssituation? - Vilka referensgrupp hänvisar matbuden till? - Hur uppfattar matbuden statusen för sitt yrke inom samhället och vilka faktorer påverkar denna uppfattning? Resultaten visade på att matbuden inte nödvändigtvis identifierade sig med yrkesrollen. Däremot sågs arbetet som tillfälligt under en tidsbegränsad period, där fokuset på vidareutbildning eller andra karriärmöjligheter. Det socialpsykologiska teorierna symbolisk interaktionism, relative deprivation, referensgruppsteorin och dual frame of reference användes för att analysera dessa uppfattningar och beteenden hos matbuden. Resultatet visade att matbuden tenderade att se sitt yrke som en tidsbegränsad sysselsättning för att skapa en bättre ekonomisk ställning för sig själv. Det hade heller ingen stark identifikation med yrkesrollen. Matbuden visade inte tecken på att det jämförde sig med andra yrkesgrupper i samhället, istället fokuserade det på egen personlig utveckling genom framtida möjligheter inom studier eller andra karriärval. Referensgrupper det hänvisade till visade sig bestå av vänner och landsmän som på något sätt haft och göra med deras ingång till yrket. Denna forskning ger insikter i matbudens egna perspektiv på deras arbetssituation, identitet och uppfattningar om yrkesstatus i samhället.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)