Effekter av kosttillskott på äldre patienter med sarkopeni

Detta är en Kandidat-uppsats från Sophiahemmet Högskola

Sammanfattning: Bakgrund   I samhällen där andelen äldre människor ökar i förhållande till andra åldersgrupper, blir det åldersrelaterade sjukdomstillståndet sarkopeni mer och mer aktuellt. Definitionen av sarkopeni innehåller oftast en ökad förlust av muskelmassa och tillståndet har ett tydligt samband med fysiska handikapp, skörhet, längre vårdtider, ökad fallrisk, frakturer, lägre livskvalitet, dödlighet och därmed lidande. Behandling och prevention av sarkopeni innehåller nutritionsrelaterade åtgärder, ofta i form av kosttillskott. För att kunna utföra omvårdnadsåtgärder på ett säkert sätt tillsammans med patienten, är det viktigt att vårdpersonalen har god kunskap som är evidensbaserad. Syfte Syftet var att beskriva effekter av kosttillskott på äldre patienter med sarkopeni. Metod Designen som valdes var en litteraturöversikt. Sexton artiklar hittades genom databassökning och analyserades för att hitta likheter och olikheter mellan dem. Ett resultat sammanställdes genom en integrerad analys. Resultat  Effekterna av kosttillskott på äldre patienter med sarkopeni som hittades kunde delas in i nio olika kategorier: förändring i muskelmassa, kroppsvikt, fysisk kapacitet, fettmassa, fettfri massa, nutritionsstatus, biokemiska parametrar, förekomsten av sarkopeni, samt aktiviteter i det dagliga livet (ADL) och livskvalitet.  Slutsats Effektparametrarna som studerades visade sig ha samband med fenomen som livskvalitet, ADL, fallrisk, vårdtider och dödlighet. Kosttillskottens förmåga att positivt påverka dessa fenomen, kan på det viset spela en betydande roll i lindrande och prevention av lidande bland äldre människor med sarkopeni.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)