”För barnets bästa och vår trygghet” : En enkätstudie om vårdnadshavares perspektiv på samverkan mellan hem och förskola

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Karlstads universitet/Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap (from 2013)

Sammanfattning: Syftet med studien är att bidra med kunskap om samverkan mellan hem och förskola ur vårdnadshavares perspektiv. I studien lyfts vårdnadshavares uppfattningar kring samverkan mellan hem och förskola fram. Studiens metod utgår från både det kvantitativa och det kvalitativa fältet och består av en enkät med både öppna och slutna frågor. Fenomenografi har utgjort studiens metodologiska ansats, vilket tar sin utgångspunkt i att undersöka hur ett fenomen kan uppfattas olika av en grupp människor. Enkäten besvarades av 70 vårdnadshavare och datamaterialet samlades in via Survey&Report. Det insamlade datamaterialet analyserades genom univariat analys och en fenomenografisk analysmodell. Av de 70 vårdnadshavare som medverkade i studien var det tre som anser att samverkan fungerade dåligt på deras barns förskolor, medans resterande uppfattar att samverkan på deras barns förskolor fungerar bra eller mycket bra. I resultatet framkommer att vårdnadshavarna ser samverkan mellan hem och förskola som betydelsefullt och det som motiverar vårdnadshavare till att samverka är deras barn. Vidare redogörs det i resultatet att majoriteten av vårdnadshavarna anser att engagemang, god dialog och förståelse för varandras förutsättningar är mycket betydelsefulla faktorer för att en god samverkan ska skapas. Resultatet redovisar att vårdnadshavare förknippar god samverkan med kommunikation och information. Genom analys framträder att det förekommer variationer kring hur vårdnadshavarna önskar kommunicera och vilken information de efterfrågar. Resultatet visar även på att det förekommer variationer av uppfattningar kring vad som motiverar vårdnadshavarna att samarbeta och varför de upplever samverkan mellan hem och förskola som betydelsefull. Studiens slutsats är att det är betydelsefullt för förskollärare att vara medvetna om att dessa variationer förekommer så att de kan anpassa hur och vad samverkar och att detta varieras. Detta för att samtliga vårdnadshavare ska ges möjligheten att uppleva att samverkan mellan hem och förskola fungerar.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)