Effekt av blåbär på blodlipider En systematisk litteraturöversikt om effekt av blåbärsintag på blodlipider.

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Syfte: Syftet är att sammanställa det aktuella forskningsunderlaget för att undersöka om intag av blåbär förändrar lipidnivåer hos män och kvinnor ≥18 år jämfört med att inte inta blåbär. Metod: I denna systematiska översiktsartikel har en litteratursökning genomförts. För att specificera undersökningsområdet har arbetet avgränsats till män och kvinnor ≥18 år med interventionen intag av blåbär (osötade färska, frysta eller frystorkade) tillsammans med normalkost som har jämförts mot inget blåbärsintag (normalkost, placebodryck, -pulver eller -kapsel med pulver). Utfallet som har undersökts var förändring av totalkolesterol (TC), triglycerider (TG), low-density lipoprotein (LDL) och high-density lipoprotein (HDL). Studiedesignen för inkluderade studier var RCT, minst singelblindad med en interventionslängd på ≥1 vecka. Identifierade unika artiklar lästes i fulltext och inkluderades utifrån inklusions- och exklusionskriterier. Därefter genomfördes en granskning av studiekvalitet med hjälp av granskningsmallen ”Bedömning av randomiserad studie (effekt av att tilldelas en intervention)” av Statens Beredning för medicinsk och social Utvärdering (SBU), samt granskning av evidens med hjälp av mallen ”Underlag för sammanvägd bedömning av resultatens tillförlitlighet enligt GRADE”. Därtill gjordes en resultatextraktion för att sammanställa data och sammanfatta det aktuella forskningsläget. Resultat: Resultaten visade ingen effekt av intag av blåbär på utfallsmåtten TC, TG, LDL och HDL med låg tillförlitlighet (++). Resultaten saknar statistisk signifikans förutom i en artikel där resultatet visade en sänkande effekt på TC och LDL med statistisk signifikans. Slutsats: Ett intag av blåbär har ingen effekt på lipiderna TC, TG, LDL och HDL, vilket har låg vetenskaplig tillförlitlighet (++). En artikel visade statistisk signifikans för en sänkning av TC och LDL, övriga resultat saknade statistisk signifikans. Detta innebär att det i dagsläget inte finns tillräckligt vetenskapligt underlag för att rekommendera ett ökat intag av blåbär för förbättring av lipider. Vidare forskning krävs med fler studier och längre interventionslängd för att kunna dra en säker slutsats och se om blåbärsintag har effekt på lipider över tid.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)