Anestesisjuksköterskans uppfattning om resursanvändning av plastprodukter till anestesiapparater

Detta är en Magister-uppsats från Lunds universitet/Institutionen för hälsovetenskaper

Sammanfattning: Bakgrund: Anestesisjuksköterskor arbetar i en högteknologisk miljö med mycket engångsmaterial av plast. Anestesislangar som används är av plast och ofta avsedda för engångsbruk. Enligt ICN:s etiska kod ska alla sjuksköterskor arbeta för FN:s globala mål för hållbar utveckling, att minska plastanvändningen är en central fråga. Syfte: Studiens syfte var att undersöka anestesisjuksköterskans uppfattning om resursanvändning av plastprodukter till anestesiapparater. Metod: Enkätstudie med kvantitativ ansats, med en egenutvecklad enkät. Strukturerade slutna enkätfrågor användes som datainsamlingsmetod. Distribuering skedde via mellanhänder till kliniskt verksamma anestesisjuksköterskor inom operativ verksamhet i fyra regioner i södra Sverige. Data bearbetades och analyserades i statistikprogrammet SPSS. Analyser gjordes både deskriptivt och jämförande med Chi2-test. Resultat: Totalt svarade 131 anestesisjuksköterskor på enkäten, av dessa inkluderades 126 i resultatet. 26 procent svarade att de kände till innehållet i FN:s globala mål för hållbar utveckling och 60 procent upplevde att arbetsplatsen arbetar med hållbar utveckling. Bytesintervallet för patientslangar var jämnt fördelat mellan en gång om dagen och en gång i veckan. Orsaken till patientslangarna byttes var primärt av hygieniska orsaker. Patientslangarna sorteras primärt som brännbart på grund av patientkontamination. En majoritet av deltagarna kände inte till avdelningens rutiner för sortering. Av de som kände till rutinerna, svarade de att det i större utsträckning beror på patientkontamination än av miljöhänsyn. Konklusioner: Bytesorsaken för patientslangar var av hygieniska skäl men användningstiden varierade. Om användningstiden förlängts till sju dagar eller längre hade det bidragit till minskad resursanvändning, minskad mängd plastavfall och minskad klimatpåverkan.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)