Svinn i charken

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Författare: Niklas Heinermark; Dennis Lundqvist; [2012-10-23]

Nyckelord: Arbetsmetoder; livsmedelsbutik; rutiner; Svinn;

Sammanfattning: Det finns idag många studier och mycket forskning som behandlar ämnet livsmedelssvinn på olika sätt. Jobbet mot svinn i samhället har tydliggjorts men flera studier visar på att problemet kvarstår. Denna studie har som mål att undersöka arbetet mot svinn och lyfta fram rutiner samt utvecklingsmöjligheter utifrån en specifik livsmedelsbutiks dagliga arbete. Denna kvalitativa fallstudie är utformad genom ett antal semi-strukturerade intervjuer och dessa intervjuers respondenter representerar olika yrkesroller och nivåer i en livsmedelsbutik. I resultatet av dessa intervjuer visas det att många av grundtankarna är lika och att det finns färdiga rutiner för efterarbetet mot svinn. Det kom även fram att det finns många olika angreppspunkter för att komma åt problemet svinn. Ett flertal metoder för att komma åt svinnet, som användes av respondenterna, pressenteras därför i denna studie. En av dessa var arbetet kring beställningar med klar betoning på att man måste vara väldigt medveten och noggrann vid val av beställningar. Under kartläggningen av utvecklingsmöjligheter kunde uppfattningarna hos respondenterna, till viss del, skilja sig då de hade bildat olika uppfattningar kring vilka angreppspunkter man kunde jobba vidare ifrån. Dessa tankar var ofta grundade utifrån de arbetsuppgifter och tidigare erfarenheter respondenterna hade. Utifrån studiens resultat kan man bland annat se ett behov att utveckla en gemensam arbetsplan för att kartlägga arbetsmetoder för att förebygga svinn i butikerna.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)