Upplevd hälsa hos personer med typ-2 diabetes som äter Low Carb High Fat (LCHF)-kost

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Sammanfattning: Bakgrund: Det har varit mycket diskussioner om vilken kost som är lämplig vid typ-2 diabetes. LCHF-kost har på senare tid blivit uppmärksammad som ett bra alternativ. Det finns flera vetenskapliga studier avseende de fysiologiska effekterna av LCHF-kost, men inte på den självupplevda hälsan hos dem som följer kosten. Syfte: Att undersöka upplevd hälsa hos personer med typ-2 diabetes som äter enligt LCHF-kost och vilket bemötande de fått av sjukvårdspersonal relaterat till kostvalet. Ett ytterligare syfte är att undersöka var dessa personer hittat kunskap om LCHF-kost. Metod: Kvalitativ intervjustudie. Telefonintervjuer hölls med tio medlemmar ur Facebook- gruppen ”Olydiga DIABETIKER” som anmälde sig frivilligt till studien. Resultat: Deltagarna har märkt flera hälsofördelar sedan de börjat med LCHF-kost; förbättrat HbA1C, viktnedgång, förbättring av övriga sjukdomstillstånd, exempelvis smärtande leder och hypertoni, och de mår generellt mycket bättre. Upplevelsen av att inte bli respekterad för sitt kostval beskriver flertalet intervjupersoner och de önskar att sjukvårdspersonal ska ta till sig mer av den nya kunskapen om LCHF-kost. Hur de funnit kunskap om LCHF-kosten varierade mellan att ha läst själv, fått tips och en kombination av de två. Slutsats: Deltagarna i studien upplever sin hälsa som avsevärt förbättrad efter start av LCHF- kost. De är missnöjda med bemötandet de fått från sjukvårdspersonal angående sitt kostval, vilket tyder på att sjukvårdspersonal behöver bli bättre på att tillämpa personcentrerad vård. Det finns ett behov av vidare forskning inom detta område. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)