Samlade upplevelser av self-compassion och dess inverkan på kost : En integrerande sammanställning av det kvalitativa forskningsläget

Detta är en Kandidat-uppsats från Luleå tekniska universitet/Institutionen för hälsa, lärande och teknik

Sammanfattning: Bakgrund: Kostvanor och relation till kost påverkas av flera faktorer och self-compassion har en inverkan på båda enligt tidigare forskning. Self-compassion grundar sig i tre komponenter som är self-kindness, mindfulness, common humanity. Syfte: Syftet ämnar skapa en fördjupad förståelse för den upplevda kopplingen mellan selfcompassion och kost. Metod: En litteraturstudie i form av en integrerande sammanställning av kvalitativ forskning. Resultat: Resultatet redovisar tre teman: self-compassion påverkar relationen till kost, selfcompassion påverkar kostbeteenden och self-compassion är ett ständigt pågående arbete. Slutsats: Self-compassion har gett olika erfarenheter så som ökad medvetenhet, höjd närvaro, samt ökat fokus på behov, näring och känslor relaterat till kost jämfört med tidigare. Vardagliga beteenden kring kost har förbättrats genom self-compassion då personer ätit långsammare och överätit i mindre utsträckning. Self-compassion kan dock kräva arbete. Deltagare upplevde över lag att self-compassion påverkade dem positivt.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)