Spirulinas effekt på blodlipidnivåer – En systematisk översiktsartikel

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel är att undersöka om spirulinaintag har en effekt på blodlipidnivåer hos vuxna människor, oavsett hälsostatus. Metod: En systematisk litteratursökning utfördes i databaserna Scopus och PubMed. Sökningen organiserades enligt tre block: ett spirulinablock, ett lipidblock och ett RCT-block. Inklusionskriterierna var: studier på vuxna människor, med spirulina som interventionsbehandling och placebo som kontrollbehandling; studier publicerade 2018 eller senare, på svenska eller engelska, som undersöker effektmåtten HDL-, LDL-, totalkolesterol och triglycerider; samt interventionsduration om minst åtta veckor. Exklusionskriterier var: studier publicerade innan 2018; studier på barn, djur eller in vitro; studier där kontrollgruppen inte fick placebo, fick normalkost eller ingen behandling; och studier där någon grupp fick ytterligare behandling som den andra gruppen inte fick, utöver spirulina. De studier som uppfyllde kriterierna granskades för risk för bias utifrån mall från SBU. Resultatens tillförlitlighet granskades enligt GRADE. Resultat: Sökningen resulterade i 72 unika artiklar, varav tio lästes i fulltext. Fyra artiklar uppfyllde kriterierna och inkluderades i denna systematiska översikt. Av dessa hade två måttlig risk för bias och två hög risk. En studie visade att interventionseffekten gav en statistiskt signifikant sänkning av LDL-kolesterol och totalkolesterol, tre studier visade detsamma för triglycerider. Två studier visade att interventionseffekten gav statistiskt signifikant höjning av HDLkolesterol. Slutsats: Spirulinaintag visar en statistiskt signifikant sänkning av triglyceridnivåer i blodet (++ låg tillförlitlighet). Det saknas vetenskapligt underlag för att säga om spirulinaintag kan ha en gynnsam effekt på LDL-kolesterol (++ låg tillförlitlighet), totalkolesterol (++ låg tillförlitlighet) och HDL-kolesterol (++låg tillförlitlighet).

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)