UNGDOMARS SYN PÅ HEMLAGAD MAT & GEMENSAMMA MÅLTIDER : En kvalitativ intervjustudie

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Sammanfattning: Bakgrund: Mat och måltider kan intas på olika sätt; med familjen, med vänner eller ensam. Familjemåltider och kompismåltider är två olika typer av måltider som ungdomar naturligt har i sin vardag. Forskning menar att familjemåltider värderas högt medan kompismåltiderna är ett sätt att umgås och skapa relationer med kompisar. Mat kan förebygga folksjukdomar och den sociala samvaron i en måltid uppskattas av ungdomar men det som äts i de olika måltidssituationerna påverkas av vem man äter med – familj, kompisar eller ingen. Syfte: Syftet med studien var att undersöka ungdomars syn på hemlagad mat, måltider och att äta tillsammans. Metod: Data samlades in genom 14 semistrukturerade kvalitativa intervjuer baserade på en frågeguide med öppna frågor. För att rekrytera intervjupersonerna kontaktades rektorer och HKK-lärare på grundskolor i två svenska kommuner. Intervjupersonerna hade fyllt 15 år och gick i årskurs nio. Exklusionskriterierna var framför allt geografiska. I enlighet med de fyra etiska huvudkraven behandlades all data konfidentiellt. Intervjupersonerna och deras skolor gavs fingerade namn. Resultat: Studiens deltagare upplevde hemlagad mat och familjemiddagar som norm. Hemlagad mat upplevdes generellt som nyttigare; fisk och köttbullar som man själv lagat var nyttigare eftersom man visste vad som fanns i. Det var vanligare att äta ute med kompisar än med familjen och kompismåltiden upplevdes som roligare än familjemåltiden men i kompismåltiden gavs onyttigare mat som pizza och hamburgare företräde. Slutsats: Vi ser utifrån vårt resultat att det finns ett gap mellan ungdomars kunskap om nyttig mat och deras förmåga att tillämpa denna kunskap i måltidssituationer utanför familjen. Vi ser därför en möjlighet att använda den här studiens resultat till att hitta nya undervisningskanaler där vi kan främja förmågan att välja nyttig mat i alla sammanhang.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)