Sökning: "ungdomars syn på mat"

Hittade 5 uppsatser innehållade orden ungdomars syn på mat.

  1. 1. UNGDOMARS SYN PÅ HEMLAGAD MAT & GEMENSAMMA MÅLTIDER : En kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Ida Winqvist; Frida Landskog Serra; [2022]
    Nyckelord :Commensality; Gemensamma måltider; äta tillsammans; mat; kost; ungdomar; ungdomars syn på mat;

    Sammanfattning : Bakgrund: Mat och måltider kan intas på olika sätt; med familjen, med vänner eller ensam. Familjemåltider och kompismåltider är två olika typer av måltider som ungdomar naturligt har i sin vardag. Forskning menar att familjemåltider värderas högt medan kompismåltiderna är ett sätt att umgås och skapa relationer med kompisar. LÄS MER

  2. 2. Ungdomars tankar kring vegetariska livsmedel : Fokusgruppsintervjuer med elever i årskurs 9

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Mikaela Gustavsson; Amanda Sandberg Sörlin; [2021]
    Nyckelord :Vegetarisk mat; ungdomar; hem- och konsumentkunskap; skola; grönsaker;

    Sammanfattning : Bakgrund:  Tidigt i livet socialiseras barn in i tankar och normer kring mat och måltider och dess betydelse för hälsan, dessa följer med dem under hela livet. Köttproduktionen i Sverige har negativ påverkan på miljön och vår köttkonsumtion har ökat med 40% sedan 90-talet. LÄS MER

  3. 3. Ungdomar, mat och träning: En studie om ungdomars medvetenhet, kunskap och syn på kost och näring

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Sektionen för lärande och miljö

    Författare :Emma Lindskog; Kajsa Moberg; [2016]
    Nyckelord :Idrottsnutrition; informationskällor; kunskapsnivå; ungdomar; idrottare; medvetenhet; enkätundersökning;

    Sammanfattning : Idrott är en populär aktivitet bland Sveriges ungdomar. Eftersom det under tonåren krävs extra mycket energi och näring har många ungdomar svårt att få i sig tillräckliga mängder, och en orsak är okunskap bland de tränande individerna. LÄS MER

  4. 4. Morgonstund har guld i mun - Kartläggning av gymnasieungdomars frukostvanor

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Malin Andersson; Elin Waltersson; [2011-02-24]
    Nyckelord :fiukostvanor; gymnasieungdomar; social samvaro; skolfrukost;

    Sammanfattning : Människors hälsa och välmående är starkt forknippat med matvanorna. Då grunden för framtida vanor läggs redan i tidig ålder bör regelbundna mat- och motionsvanor främjas. LÄS MER

  5. 5.  Utbildning i kostfrågor behövs på gymnasiet :  sex gymnasieelevers synpunkter

    Kandidat-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Åsa Johansson; [2010]
    Nyckelord :Hkk; hem- och konsumentkunskap; kostutbildning; gymnasiet; utbildning; kostfrågor; kostkurs; nya gymnasieskolan; elev; elever; gymnasieelever; gymnasieelev; kostlärare; undervisning; kost; hälsa; kost och hälsa; kostrelaterade sjukdomar; kostrelaterade folksjukdomar; folksjukdomar; fetma; övervikt; diabetes; hjärt och kärlsjukdomar;

    Sammanfattning : Bakgrund: Kostvanorna hos den allmänna befolkningen, i synnerhet bland barn och ungdomar, är bristfällig. De svenska näringsrekommendationerna följs inte och dåliga kost- och motionsvanor har ett tydligt samband med flera av dagens folksjukdomar. LÄS MER