Inkludering av nyanlända elever på fritidshemmet : En kvalitativ studie om hur fritidspersonal arbetar vid inkludering av nyanlända elever på fritidshemmet

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Linnéuniversitetet/Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP)

Sammanfattning: Den här fenomenografiska studie syftar till att bidra med kunskap om hur fritidspersonal arbetar vid inkludering av nyanlända elever med olika etniska bakgrunder. Studien undersöker detta med utgångspunkt i följande frågeställningar: ”Vilka metoder uppfattar fritidspersonal främjar inkludering av nyanlända elever med olika etniska bakgrunder?” och ”Vilka utmaningar uppfattar fritidspersonal att det finns i arbetet med att främja inkludering av nyanlända elever med olika etniska bakgrunder?”. Fyra personer med varierande erfarenheter och utbildning från tre olika fritidshem i Sverige har deltagit i intervjuer i denna undersökning. Resultatet visar att det finns olika sätt att arbeta med inkludering på ett fritidshem. Informanterna anser att ett arbetssätt kan vara att lyfta elevernas kultur och modersmål eftersom det skapar trygghetskänslor. Dock framgår det att användandet av elevernas modersmål behöver begränsas för att minska risken för negativa konsekvenser. Ett annat arbetssätt som resultatet visar är att personalen själva kan vara med i olika aktiviteter för att främja relationsskapandet mellan elever. Även styrda aktiviteter anses vara ett bra arbetssätt. Utmaningar som resultatet visar är att samverkan med föräldrar inte fungerar som önskat. Bristen på kunskap från ledning och personal är också påtaglig vilket kan visa sig i personalbrist, oerfaren personal samt olika värderingar och förhållningssätt bland personalen. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)