Alléodlingens potential för produktion av grönsaker, frukt och bär : baserat på förutsättningar i sydöstra Skåne

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Agricultural Biosystems and Techology

Sammanfattning: Alléodling innebär att vedartade perenner, främst träd, planteras i rader varpå annuell gröda odlas mellan dessa rader. Systemet har mycket gamla anor men har till stor del har blivit bortglömt i och med jordbrukets intensifiering. De senaste tjugo åren har dock flera forskare uppmärksammat alléodling som en potentiell lösning till miljöproblem relaterat till jordbruk då det kan gynna biologisk mångfald och förbättra jordkvalitén. Det finns flera exempel på lyckade resultat från tropiska regioner, men desto färre från tempererade. Först nyligen har andelen studier från tempererade klimat ökat. Den här rapporten undersöker hur potentialen för alléodling som ett system för grönsaksproduktion ser ut med utgångspunkt i sydöstra Skåne. Det primära fokuset ligger på biodiversitet och det biologiska växtskydd som alléodlingen skulle kunna erbjuda för att minska behovet av pesticider. Studier från de senaste åren förklarar relationerna mellan olika typer av habitat och insekter samt leddjur som rör sig i odlingarna. Den informationen visar på hur det vedartade beståndet behöver skräddarsys utefter den annuella grödans behov av skydd och att det inte finns en enkel lösning. Komplexiteten i ett alléodlingssystem kan göra det svårt att motivera för grönsaksproducenter att välja den här typen av system men skulle ändå kunna fungera för de småskaliga producenterna samt för de som i första hand bygger sin inkomst på produkter från träden.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)