Vinproduktion i Sverige. : Hur reflekterar vinproducenter kring vinproduktionens miljöpåverkan?

Detta är en Kandidat-uppsats från Malmö universitet/Institutionen för Urbana Studier (US)

Författare: Elin Andersson; Nora Svensson; [2022]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: 1999 godkändes Sverige som producent av kommersiella viner av EU. Vid vinproduktion uppstår miljöpåverkan genom användning av bekämpningsmedel och bevattning, tillverkningen av flaskor och transporter. Studien undersökte vilken miljöpåverkan som uppstår vid vinproduktion i Sverige och svenska vinproducenters reflektioner kring den miljöpåverkan som uppstår vid deras produktion. Semistrukturerade intervjuer genomfördes med fem svenska vinproducenter från Skåne, Södermanland och Gotland. Faktorerna som hade störst miljöpåverkan vid vinproduktionen enligt vinproducenterna var användningen av bekämpningsmedel samt tillverkningen och transporten av flaskorna. Svenska vinproducenter säger sig arbeta för att vara så hållbara som möjligt, men åsikterna om vilket produktionssätt som är mest hållbar skiljde sig åt och vinproducenterna arbetade därför på olika sätt. Åsikterna kring hur hållbar ekologisk eller konventionell vinproduktion är respektive vilken druvsort som är bäst lämpad för vinproduktion i Sverige skilde sig åt mellan de fem vinproducenterna. Gemensamt för alla gårdar var att vattenanvändningen var låg eftersom endast regnvatten används till bevattning och att alla vinproducenter buteljerade vinet på glasflaskor. Däremot fanns åsiktsskillnader i vilken tyngd på glasflaskan som är lämpligast.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)