Miljöns betydelse för barns fysiska aktivitet i förskolan : En undersökning om hur förskollärare resonerar om barns fysiska aktivitet 

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Linnéuniversitetet/Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP)

Sammanfattning: Syftet med undersökningen är att bidra med kunskap om vilka fysiska aktiviteter som möjliggörs och erbjuds i förskolans miljö, genom att undersöka hur förskollärare resonerar om vilken betydelse miljön har för barns fysiska aktivitet i förskolan. Utifrån syftet har två frågeställningar formulerats: hur resonerar förskollärare om arbetet med barns fysiska aktivitet i förskolans miljö samt vilken betydelse har miljön för barns fysiska aktivitet enligt förskollärarna. Undersökningen utgår från en kvalitativ ansats med semistrukturerade intervjuer med åtta förskollärare. Undersökningens resultat har analyserats utifrån centrala sociokulturella begrepp som den fysiska miljön och medierande artefakter. Resultatet visar att förskolans miljö har en betydelse för barns fysiska aktivitet och att olika faktorer i den fysiska miljön påverkar hur fysiskt aktiva barnen blir i förskolan. Det som påverkar barns fysiska aktivitet i miljön utifrån förskollärarnas utsagor, är bland annat miljöns utformning och vilka redskap som finns tillgängliga i miljön. Barns fysiska aktivitet sker enligt förskollärarna mestadels i lekhallen och i skogen där olika artefakter bjuder in barnen till rörelse på olika sätt. Undersökningens resultat visar att förskollärarna besitter en medvetenhet om miljöns betydelse för barns fysiska aktivitet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)