How children in Cape Verde experience school meals:

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Ett skolmatsprojekt startades 1979 i Kap Verde, med finansiering och stöd från Förenade Nationerna. I dag har Kap Verde fullt ansvar för hanteringen och implementeringen av skolmatsprojektet. Den här studien har tittat på barns upplevelser och betydelser knutna till skolmaten. Uppsatsen syftar till att få insikt och djupare förståelse om vad skolmåltiden betyder för barnen på en grundskola i Kap Verde. För att undersöka detta har en fallstudie genomförts med etnografiska inslag och data insamlingsmetoder. En intervju med rektorn på en grundskola har gjorts. En klass i årskurs 2 har fått måla på ett A4 ark om vad skolmåltiden betyder för dem och en 6:e klassare har fått skriva en kort text om vad skolmåltiden betyder. Dessutom har observationer utförts i anslutning till metoderna. Resultatet visar att barnen anser att skolmåltiden är mycket viktigt för dem, då de flesta barnen inte har möjlighet att äta hemma. Barnen anser även att maten är hälsosam och den ger dem energi, därmed kan de fokusera bättre på lektionerna och lära sig mer. Barnen uttrycker även en oro kring att de inte har tillgång till tillräckligt med mat. Slutsatsen är att skolmåltiden har en annan funktion än att bara vara näringsrik. Ur barnens perspektiv betyder skolmåltiden omsorg, omtanke och empati. Skolmåltiden anses som viktig eftersom det betyder att skolan tar hand om dem. Det är också ett sätt att visa medkänsla och omsorg för sina klasskamrater.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)