Sökning: "Kostbehandling"

Visar resultat 1 - 5 av 21 uppsatser innehållade ordet Kostbehandling.

  1. 1. Effekter av medelhavskost vid diabetes mellitus typ 2 : En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för vård, arbetsliv och välfärd; Högskolan i Borås/Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

    Författare :Tatjana Alkhalil; Victoria Marek; [2019]
    Nyckelord :diabetes mellitus typ 2; medelhavskost; patientundervisning; lärande;

    Sammanfattning : Typ 2-diabetes är en snabbväxande sjukdom, som ofta är livsstilsrelaterad. Kostomläggning utgör basen för diabetesbehandling. Målsättningen med kostbehandling är att främja hälsa och minska risken för komplikationer. Att drabbas av typ 2-diabetes kan innebära att patienter behöver lära sig om hälsosamma kostvanor. LÄS MER

  2. 2. Changes in food choice during a weight loss trial with dietary treatment in postpartum women with overweight or obesity

    Magister-uppsats, Göteborgs universitet / Institutionen för medicin

    Författare :Jennie Maley; [2018-10-10]
    Nyckelord :Postpartum; food choice; overweight; obesity; diet intervention; weight loss; postpartum; livsmedelsval; övervikt; fetma; kostintervention; viktminskning;

    Sammanfattning : Titel:Förändringar i livsmedelsval under en viktminskningsstudie medkostbehandling bland kvinnor med övervikt eller fetma efter graviditetKurs: MED730, Självständigt arbete i klinisk nutrition, 30 hpNivå: Avancerad nivåTermin/år: Vt/2017Handledare: Ena HuseinovicExaminator: Frode SlindeNyckelord:postpartum, livsmedelsval, övervikt, fetma, kostintervention,viktminskningBakgrund: Övervikt och fetma är ett växande problem i världen och är riskfaktorer för sjukdomarsåsom hjärt- kärlsjukdomar och diabetes typ 2. Graviditet kan orsaka övervikt eftersomen del kvinnor har stor viktökning under graviditeten och behåller viktökningen efterförlossning. LÄS MER

  3. 3. Kunskap,frågor och svar om egenvårdsråd gällande kost till patienter med kolorektal cancersjukdom : En intervjustudie med sjuksköterskor på kirurgisk vårdavdelning

    Magister-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap; Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

    Författare :Anna Lindqvist; Mikaela Viksell; [2018]
    Nyckelord :Dietary advice; Colorectal cancer; Self-care; Qualitative Interview study; Kostråd; kolorektal cancer; egenvård; kvalitativ intervjustudie;

    Sammanfattning : Bakgrund: Aktuell forskning lyfter kostens betydelse för tillfrisknande vid kolorektal cancersjukdom och föreslår kostbehandling som ett kompletterande behandlingsalternativ. Trots detta finns osäkerhet hos både patienter och sjuksköterskor om egenvårdsråd gällande kost vid utskrivning från kirurgisk vårdavdelning. LÄS MER

  4. 4. Kostmönster, makronutrientfördelning eller energirestriktion? : En scoping review om effektiv kostbehandling vid NAFLD.

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap; Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Lisa Bulander; Marianna Nikola; [2018]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) är ett tillstånd som får allt större utbredning, och det finns idag inga riktlinjer för nutritionsbehandling av sjukdomen, förutom viktnedgång och motion. Det finns studier på olika koster, där bland annat Medelhavskosten har fått bra resultat som visar på förbättring av fettlever. LÄS MER

  5. 5. Effekten av låg-FODMAP-kost gentemot traditionell kostbehandling avseende buksmärta och avföringsförändringar hos IBS-patienter

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Percy Kazeroony; John Wikström; [2017-06-07]
    Nyckelord :IBS; Irritable Bowel Syndrome; diet; kost; FODMAP; Fermentable Oligo-; Di- Monosaccharides and Polyols; ROME III;

    Sammanfattning : Title: The effects of the low-FODMAP-diet compared to traditional nutrition therapy on abdominal pain and stool changes in IBS-patientsAuthor: Percy Kazeroony & John WikströmSupervisor: Andrea MikkelsenExaminer: Frode SlindeProgramme: Programme in dietetics, 180/240 ECTSType of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education creditsDate: 2017-04-04Background: Irritable Bowel Syndrome (IBS), is a common functional gastrointestinal disease with a global prevalence of 10-20%. The disease not only leads to suffering and a reduced quality of life in patients - but also incurs great expenses on both health care and society due to frequent hospital visits and a reduced work productivity. LÄS MER