Sökning: "PFCAs"
Visar resultat 1 - 5 av 27 uppsatser innehållade ordet PFCAs.
1. Thermal degradation of PFAS in solid matter
Master-uppsats, KTH/KemiSammanfattning : Per- och Polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS) är syntetiskt framställda organiska föreningar som har använts i stor utsträckning i konsument- och industriprodukter. PFAS-substanser besitter attraktiva egenskaper såsom resistans mot väta, fett, fläckar och är dessutom värmetåliga. LÄS MER
2. Is two stage GAC better than one stage GAC for removing PFAS at a DWTP? : Investigation of PFAS removal from drinking water using two stage granular activated carbon (GAC) filter
Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för geovetenskaperSammanfattning : The removal of 34 per- and polyfluoroalkyl substances (PFAS) were compared in a 1 stagegranular activated carbon (GAC) filtration to a 2 stage GAC filtration in a pilot study at adrinking water treatment plant (DWTP). The PFASs that were present in the water wereperfluorooctanoic acid (PFOA), perfluorooctane sulfonic acid (PFOS), perfluoropentanoic acid(PFPeA), perfluorohexanoic acid (PFHxA), perfluoroheptanoic acid (PFHpA), perfluorobutanesulfonic acid (PFBS), perfluoropentane sulfonic acid (PFPeS) and perfluorohexane sulfonic acid(PFHxS). LÄS MER
3. PFAS i lakvatten från deponi : Sammanställning av mätdata från Gärstad avfallsanläggning Tekniska verken
Kandidat-uppsats, Linköpings universitet/Institutionen för temaSammanfattning : Tidigare studier har visat på höga halter av per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS) ilakvatten från avfallsanläggningar. Avfallsanläggningar i Sverige har idag inga krav på attrena bort PFAS från lakvatten, och anläggningarna har generellt inte ett reningssystem som äranpassat för att rena den typen av ämnen. LÄS MER
4. Human Exposure to Per- and Polyfluoroalkyl : Substances through Fish Consumption
Master-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknikSammanfattning : Human exposure to per- and poly-fluoroalkyl substances (PFAS) occurs mainly through two pathways, inhalation and ingestion. Dietary exposure to persistent organic pollutants (POPs), including PFAS, is driven mainly by the consumption of foods of marine or terrestrial animal origin. LÄS MER
5. Method development and screening of extractable organofluorine (EOF) and targeted PFAS analysis in food packaging materials
Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknikSammanfattning : Per- and polyfluoroalkyl substances (PFAS) have been manufactured and used in differentapplications for several decades, including food packaging materials. During the last 20 yearsthese compounds have been acknowledged as hazardous for humans and the environment, anddifferent regulations on PFAS have been established on both national and international levels. LÄS MER