Sökning: "livsmedelsburen sjukdom"
Hittade 4 uppsatser innehållade orden livsmedelsburen sjukdom.
1. Matförgiftningar och dess orsaker i Sverige under perioden 2012–2021
Magister-uppsats, SLU/Department of Molecular SciencesSammanfattning : Varje år rapporterar Sveriges kommuner och Folkhälsomyndigheten ca 2000–3000 fall av matförgiftning till Livsmedelsverket. Livsmedelsverkets uppskattning är att ca en halv miljon svenskar drabbas per år. Den här studien syftar till att undersöka matförgiftningar under de senaste 10 åren. LÄS MER
2. Ökar risken att drabbas av matförgiftning vid konsumtion av animaliska livsmedel?
Magister-uppsats, SLU/Department of Molecular SciencesSammanfattning : Förekomsten av matförgiftningar är ett omfattade problem världen över. Förutom att det innebär ett lidande för den som insjuknat och i värsta fall kan leda till döden, orsakar matförgiftningar även samhällsförluster i form av sjukfrånvaro, sjukersättningar, belastning på sjukvården och produktionsbortfall. LÄS MER
3. VTEC, smittskydd på gårdsnivå
Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public HealthSammanfattning : Verotoxinproducerande E. coli är en vatten- och livsmedelsburen patogen med nötkreatur som reservoar. Bakterien ger hos människa upphov till en enterohemorragisk sjukdom, i vissa fall med HUS, hemolytiskt uremiskt syndrom, som följd. HUS är mycket allvarligt och den största anledningen till att barn drabbas av akut njursvikt. LÄS MER
4. Listeria monocytogenes i vakuumförpackad lax
L3-uppsats, SLU/Dept. of Food ScienceSammanfattning : Listeriosis, which is caused by Listeria monocytogenes, is a rare food borne disease that primarily affects people whose immune system is weakened. These may be elderly people, pregnant women, new-born infants and individuals on immunosuppressive medication. The most common symptoms are meningitis, septikemia and abortion. LÄS MER