Sökning: "mikroorganism"

Visar resultat 1 - 5 av 16 uppsatser innehållade ordet mikroorganism.

  1. 1. DETEKTION AV MAKROLIDRESISTENS HOS MYCOPLASMA GENITALIUM MED PANTHER FUSION

    Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Institutionen för biomedicinsk vetenskap (BMV)

    Författare :Lucia Hansson; [2023]
    Nyckelord :23S rRNA; ABI 7500; azitromycin; makrolidresistens; Mycoplasma genitalium; Panther Fusion; realtids-PCR;

    Sammanfattning : Hansson, L. Detektion av makrolidresistens hos Mycoplasma genitalium med Panther Fusion. Examensarbete i biomedicinsk laboratorievetenskal 15 högskolepoäng. Malmö universitet: Fakulteten för hälsa och samhälle, institutionen för Biomedicinsk Vetenskap, 2023. LÄS MER

  2. 2. Utvärdering av effekter på artidentifiering vid förlängda tidsintervall mellan mikroorganism- och matrixapplicering med MALDI-TOF MS

    Kandidat-uppsats, Jönköping University/HHJ, Avdelningen för naturvetenskap och biomedicin

    Författare :Fatima Hassan; Emilia Ljungström; [2023]
    Nyckelord :MALDI-TOF MS; matrix; microbial identification; Sirius; MicroFlex; MALDI-TOF MS; matrix; mikroorganismidentifiering; Sirius; MicroFlex;

    Sammanfattning : Matrix-assisted laser desorption ionization time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) är en viktig metod för artidentifiering av mikroorganismer på kliniska mikrobiologiska laboratorier. Enligt rekommendationer från Bruker Daltonics skall matrixapplicering ske relativt omedelbart efter att mikroorganismer har applicerats. LÄS MER

  3. 3. Temperaturens inverkan på tillväxt av olika mikroorganismer på frysta livsmedel

    Magister-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Almohannad Alahmad; [2022]
    Nyckelord :Frysning; ; förskämning; hållbarhet; mikroorganism; upptining;

    Sammanfattning : Metoder för att bevara mat har varit en viktig aspekt för att säkra livsmedelsförsörjningen genom historien. Frysning och andra konserveringsmetoder har använts med framgång under årens lopp för att förlänga livsmedels hållbarhetstid, men det finns ibland mikroorganismer på livsmedel som kan växa till mängder som kan leda till sjukdom och utgöra problem för individers hälsa, eller så kan de förskämma livsmedel. LÄS MER

  4. 4. Biologisk ogräsreglering med mikroorganismer : biologiska ogräsmedel och deras verkan

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Crop Production Ecology

    Författare :Carl Larsson; [2022]
    Nyckelord :biologisk ogräsmedel; ogräskontroll; registrera; mikroorganism; IPM; bakterie; svamp; virus; kommersialisering; användning;

    Sammanfattning : Ogräs utgör ett stort problem i odlingar världen över, något som måste hanteras. Med start under 1940-talet har kemiska ogräsmedel blivit allt mer grundläggande i hanteringen av ogräs. Samtidigt har antalet resistenta ogräsarter ökat och bristen på nya kemiska verkningsmekanismer är stor. LÄS MER

  5. 5. Ökar risken att drabbas av matförgiftning vid konsumtion av animaliska livsmedel?

    Magister-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Madeleine Liefke; [2022]
    Nyckelord :Matförgiftning; livsmedelsburen sjukdom; smitta; mikroorganism; livsmedelshygien; allätare; vegan; animaliska livsmedel; vegetabiliska livsmedel; blandade rätter; kosthållning;

    Sammanfattning : Förekomsten av matförgiftningar är ett omfattade problem världen över. Förutom att det innebär ett lidande för den som insjuknat och i värsta fall kan leda till döden, orsakar matförgiftningar även samhällsförluster i form av sjukfrånvaro, sjukersättningar, belastning på sjukvården och produktionsbortfall. LÄS MER