Sökning: "måltid kvantitativ"

Visar resultat 1 - 5 av 32 uppsatser innehållade orden måltid kvantitativ.

  1. 1. Måltidsmiljöns påverkan på matintag hos personer med demenssjukdomar : En allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Oliver Karlsson; Younes Muhammadi; [2024]
    Nyckelord :Allmän litteraturöversikt; Demens; Matintag; Måltidsmiljö.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Sjukdomen demens begränsar personer som är drabbade att uppleva en god måltid, detta beror på de nedsatta kognitiva funktionerna och ambivalensen i deras humör. Tidigare forskning visar att fysisk miljö, musikterapi och vårdarens utbildningsnivå spelar en viktig roll i vårdandet av personer med demenssjukdomar, därför är det viktig att vårdaren kan hjälpa personerna som har utvecklat ätsvårigheter. LÄS MER

  2. 2. Måltider i förskolan : Förskolepersonalens beskrivningar av deras arbetssätt

    M1-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för lärande, humaniora och samhälle

    Författare :Moa Lysebäck; Julia Chacinska; [2023]
    Nyckelord :förskolepersonal; förskollärare; barnskötare; måltid; förskola;

    Sammanfattning : Syftet med denna studie var att undersöka hur förskolepersonal beskriver sitt arbetssätt med och vid måltider utifrån ett pedagogiskt förhållningssätt. För att ta reda på det ställdes följande frågeställning “På vilka sätt beskriver förskolepersonal sitt arbetssätt med måltider i förskolan?”. LÄS MER

  3. 3. Att främja näringsintaget hos äldre personer på särskilt boende : En allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Jenny Karlsson; Benelda Biete Tjulin; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund: Ett vanligt problem bland äldre personer på särskilda boenden är undernäring, som påverkar både fysisk och psykisk hälsa. Minskat näringsintag bland äldre personer är förknippat med undernäring och oönskad viktminskning. LÄS MER

  4. 4. Främja ätandet – viktiga faktorer för omvårdnaden inom demensvård : En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Hanna Arvidsson; Vjollca Zogaj; [2022]
    Nyckelord :Dementia; eating; factors; meal; Demens; faktorer; måltid; ätande;

    Sammanfattning : Bakgrund: I Sverige drabbas cirka 25 000 personer av en demenssjukdom varje år.Den kognitiva förändringen drabbar bland annat minnet, förståelsen,inlärningsförmågan och förmågan att kunna äta självständigt. Syfte: Syftet medstudien var att belysa faktorer vid måltidssituationer som främjar ätandet hos patientermed demens. LÄS MER

  5. 5. Måltidsituationer på särskilt boende. : Allmän litteraturöversikt av äldre personers erfarenheter.

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Eleonora Åberg Tell; Tina Larsson; [2022]
    Nyckelord :Caring; elderly experience; literature review; malnutrition.; Litteraturöversikt; omvårdnad; undernäring; äldres erfarenheter.;

    Sammanfattning : Background: Poor nutritional status is a widespread problem among elderly and can lead to a reduced quality of life and lead to both physical and mental consequences. Causes include poor appetite in elderly people and the lack of motivation and knowledge of the staff in the nursing homes. LÄS MER