Motivationsarbete med elever med ADHD : En kvalitativ studie om hur specialpedagoger och kuratorer arbetar för att öka motivationen hos elever med ADHD.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Linnéuniversitetet/Institutionen för pedagogik och lärande (PEL)

Sammanfattning: Abstrakt Motivation är det centrala i allt pedagogiskt arbete och har enligt Jenner (2004) en särskild plats när det gäller elever med svårigheter. Syftet med föreliggande studie har varit att ta reda på hur specialpedagoger och kuratorer arbetar för att öka motivationen hos elever med adhd på gymnasiet för att på så sätt öka kunskapen och möjliggöra rätt stöd för elever med adhd. Specialpedagoger och kuratorer arbetar med både elever och pedagoger och utgör därför en viktig del i motivationsarbetet. Den kvalitativa metoden tillämpades och åtta intervjuer med specialpedagoger och kuratorer på fyra olika gymnasieskolor genomfördes. I studien har resultaten analyserats utifrån McClellands (1987) behovsteori som handlar om prestationsbehovet och samhörighetsbehovet. Studiens resultat visar att motivationsarbetet som utförs av specialpedagoger och kuratorer skiljer sig åt i vissa avseenden. Båda yrkeskategorierna arbetar med samtal och relationen i fokus, specialpedagogernas arbete genomsyras av pedagogiska insatser medan kuratorerna arbetar med elevernas grundläggande behov som handlar om att eleven får hjälp och stöd med sina rutiner. Både specialpedagoger och kuratorer arbetar med att ge elever med adhd stöd för att motverka tidigare misslyckanden samt erbjuda feedback som är elevspecifik och positiv för att öka elevers motivation. Med tidigare forskning och motivationsteorier i fokus samt specialpedagogernas och kuratorernas erfarenhet, visar studien att respons i form av positiv, processinriktad kontinuerlig och elevspecifik feedback samt beröm och bekräftelse är viktiga redskap i arbetet med att öka motivation hos elever med adhd. Slutligen anser båda yrkesgrupperna att arbetet med motivation och elever med adhd är ett gemensamt ansvar vilket kan påverkas på både organisations-, grupp- och individnivå och efterfrågar ett tydligare samarbete mellan andra yrkesgrupper som arbetar med elever i gymnasiet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)