Framgångsfaktorer för ökad svensk odling av baljväxter till livsmedel

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Sammanfattning: Jordbruket står inför en rad utmaningar – både i Sverige och globalt. Några av de viktigaste är att minska utsläppen av växthusgaser och förhindra kväveläckage. Genom att odla baljväxter som fixerar sitt eget kväve minskas behovet av gödsling med syntetiskt kväve och därmed också risken för övergödning av vattendrag, sjöar och hav. Om en fånggröda används efter baljväxten minimeras risken för urlakning ytterligare. Övergången från animaliskt till vegetabiliskt protein medför också goda effekter på hälsan. I Sverige odlas mestadels gröna och gula ärter samt bruna bönor i kommersiell skala för livsmedel. Potentialen för ökad baljväxtodling i Sverige är god både när det gäller möjligheten att finna passande grödor samt areal att odla på. Syftet med denna uppsats är att visa hur några olika aktörer har lyckats med odling och försäljning av baljväxter som livsmedel i Sverige. Fyra semistrukturerade intervjuer genomfördes med förhoppningen att hitta nytänkande och nya lösningar. Det som motiverade intervjupersonerna att börja odla baljväxter var den positiva effekten i växtföljden, konsumenternas ökade efterfrågan, positiv påverkan på miljön och klimatet, bra egenskaper för människors hälsa, relativt god lönsamhet och en önskan om ökad självförsörjningsgrad. Bristen på specialmaskiner för odling av mogna baljväxter och svårigheter med torkning och rensning är begränsande faktorer. Även för färska baljväxter saknas bra maskiner men det faktum att det krävs färre aktörer i produktionsledet underlättar. De stora volymer som krävs för att sälja centralt via de stora livsmedelskedjorna innebär en hög tröskel och saktar ner den ökade odlingen av nya grödor. Alla svarande är överens om att baljväxtodling bör främjas generellt sett i Sverige men de behöver mer tid att förfina sin odling innan de kan rekommendera den till andra. Undantaget är intervjupersonen som odlar bruna bönor, som gärna rekommenderar fler att odla denna gröda på Öland förutsatt att avsättningen ökar. Traditionella baljväxter är intressant men har inte undersökts tillräckligt i detta arbete varför ytterligare forskning behövs.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)