Ekodistrikt : En litteraturstudie om en presenterad åtgärd från EU för ekologisk produktion

Detta är en Kandidat-uppsats från KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

Sammanfattning: Dagens matproduktion har fått ökad uppmärksamhet kring hur den kan anpassas för att försörja en växande befolkning, utan att negativt påverka klimatet. Att ställa om till ekologiskt är en presenterad lösning och politiker på nationell och europeisk nivå har satt tydliga mål och åtgärder gällande ekologiskt jordbruk, dels om andelen ekologiskt jordbruk, dels om hur det ska uppnås. En åtgärd EU presenterat är ekodistrikt, som är ett geografiskt område där flera aktörer i livsmedelskedjan hållbart förvaltar de lokala resurserna genom ekologiska metoder och principer. Det har lett till ökad uppmärksamhet för redan befintliga ekodistrikt samt till etableringar av nya ekodistrikt, däribland det första svenska ekodistriktet i landskapet Södermanland, “Ekodistrikt Sörmland”. Rapportens syfte är att ge ökad förståelse för vad som definierar samt möjliggör ekodistrikt samt studera förutsättningar som finns för etableringen av Ekodistrikt Sörmland. I rapporten genomfördes en litteraturstudie om ekodistrikt med bland annat en tematisk analys där relevanta faktorer för etablering av ekodistrikt identifierades: “myndigheter och organisationer”, “bottom-up tillvägagångssätt”, “kultur och turism”, samt “jordbruksmöjligheter”. Även en fallstudie om Ekodistrikt Sörmland utfördes som inkluderade en litteraturstudie med en kompletterande intervju. Resultatet visade att ekodistrikt bygger kring dimensionerna ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet och i Europeiska kommissionens definition av ekodistrikt framgår det att lokala resurser ska förvaltas hållbart i ett ekodistrikt. Mat i ekodistrikt ska produceras från ekologiska gårdar som minskar påverkan på miljön, jordbruket ska bli lönsamt genom nya marknadsmöjligheter och det sociala kapitalet stärks genom att ekodistrikt främja ökad sysselsättning på landsbygden. Möjligheten att etablera ekodistrikt skiljer sig mellan områden och olika förutsättningar kräver olika tillvägagångssätt. Tillgängliga litteraturen hänvisade till första etablerade ekodistriktet, Biodistretto Cilento, som anses som ‘best practice’ för ekodistrikt idag. Resultatet tyder på att det finns indikatorer som i generella fall tyder på goda förutsättningar att etablera ekodistrikt, men att dessa kan variera utefter lokala förutsättningar. Bilden som erhölls kring frågan vad möjliggör ekodistrikt är att ekodistrikt förlitar sig på kommunikation nerifrån och uppåt - från bönder till beslutsfattare, lokala samarbeten aktörer emellan mot annars icke identifierade gemensamma mål, samt innovativa lösningar och system utefter lokala förutsättningar och ekologiska principer. Ekodistrikt Sörmland planeras att omfatta landskapet Södermanland, bestående av Södermanlands län och södra delarna av Stockholms län. Vid rapportens tidpunkt var inte samtliga kontaktade. Ekodistriktet är del av och delfinansieras av ett treårigt EU-projekt. Initiativtagarna för ekodistriktet vill åstadkomma ett hållbart matsystem som baseras på Södermanlands lokala resurser och att öka allmänhetens kunskap om ekodistrikt. I nuläget är 21 procent av Södermanlands totala jordbruksareal ekologiskt och allmänheten har ett tidigare intresse för ekologiskt och lokalproducerat mat, vilket tyder på områdets potential för utveckling av ett ekodistrikt. Däremot det tidiga stadiet i etableringsprocessen, är det svårt att avgöra i denna rapport huruvida verksamheten kommer att fungera. Resultatet diskuteras därefter utefter de identifierade faktorer i relation till Ekodistrikt Sörmland, samt i vilken mån de kan appliceras och generaliseras på kommande ekodistrikt.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)